Διατλαντικό ρήγμα λόγω της πανδημίας

Διατλαντικό ρήγμα λόγω της πανδημίας

Γαλλικοί περιορισμοί σε Αμερικανούς ανεμβολίαστους τουρίστες, μετά την επιμονή Μπάιντεν να διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου Ευρωπαίων επισκεπτών στις ΗΠΑ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πράξη αντεκδίκησης θεωρούν οι ΗΠΑ ότι αποτελεί η απόφαση της Γαλλίας να επιβάλει περιορισμούς στους ανεμβολίαστους Αμερικανούς τουρίστες, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απαγόρευσης εισόδου Ευρωπαίων επισκεπτών στη χώρα.

Η απαγόρευση είχε επιβληθεί τις πρώτες ημέρες της πανδημίας από την κυβέρνηση Τραμπ. Πολλοί Ευρωπαίοι πίστευαν ότι ο νέος πρόεδρος Μπάιντεν θα ακύρωνε το μέτρο. Αυτό ουδέποτε έγινε. Αργότερα, πολλοί εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Μπάιντεν θα ήρε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μετά το ταξίδι του στις Βρυξέλλες ή ύστερα από τη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στη διατήρηση της απαγόρευσης, όπως εξηγεί η Washington Post.

Οι Times του Λονδίνου χαρακτήρισαν πρόσφατα τη διατήρηση της απαγόρευσης «βγαλμένη από τον Κάφκα» και ένδειξη «πολιτικής δειλίας». Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν παράπονα για το μέτρο, με ένα στέλεχος της Ε.Ε. να ακυρώνει το ταξίδι του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ.

Η επιμονή του προέδρου Μπάιντεν στο ζήτημα αυτό απειλεί να διευρύνει το ήδη σημαντικό διατλαντικό χάσμα. Πολλοί Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν την εκλογή Μπάιντεν με ενθουσιασμό, μετά την απομονωτική εξωτερική πολιτική του προκατόχου του. Η μονομέρεια που επέδειξε ο Λευκός Οίκος με την ταξιδιωτική οδηγία εις βάρος των Ευρωπαίων και με την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, έχουν πλήξει την εικόνα του Μπάιντεν στο εξωτερικό.

Η αιτιολόγηση της διατήρησης των μέτρων εξαιτίας της κυριαρχίας του πιο μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα» του κορωνοϊού, δεν ευσταθεί πλέον. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν καλύτερα εμβολιαστικά ποσοστά από τις ΗΠΑ, με τα κρούσματα στα εδάφη τους να μειώνονται. «Οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία φέτος το καλοκαίρι εξαιτίας της γραφειοκρατικής αδράνειας», λέει στέλεχος της Κομισιόν.

Η απαγόρευση αφορά, όμως, περισσότερο την εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, παρά τις υγειονομικές επιταγές. Η επιμονή των Ρεπουμπλικανών να αρνούνται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά και την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, καθιστά δύσκολο το άνοιγμα των συνόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT