Διαθήκη Φίλιππου: Γιατί θα μείνει μυστική για τουλάχιστον 90 χρόνια

Διαθήκη Φίλιππου: Γιατί θα μείνει μυστική για τουλάχιστον 90 χρόνια

Η διαθήκη του Φιλίππου, του εκλιπόντος συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ θα σφραγισθεί και θα παραμείνει έτσι για τουλάχιστον 90 χρόνια, όπως αποφάσισε δικαστήριο στο Λονδίνο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαθήκη του Φιλίππου, του εκλιπόντος συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ θα σφραγισθεί και θα παραμείνει έτσι για τουλάχιστον 90 χρόνια, όπως αποφάσισε δικαστήριο στο Λονδίνο.

Τι είναι όμως αυτό που υπαγορεύει αυτή την πρακτική;

Στόχος είναι να διαφυλαχθεί η ιδιωτικότητα και η αξιοπρέπεια της μοναρχίας. Μάλιστα αυτό είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. 

Διαβάστε επίσης

Διαθήκη Φίλιππου: Θα μείνει σφραγισμένη για τουλάχιστον 90 χρόνια

Η ακρόαση της αίτησης για τη σφράγιση της διαθήκης πραγματοποιήθηκε επίσης μυστικά τον Ιούλιο από τον σερ Άντριου Μακ Φάρλαν, τον ανώτερο δικαστή στα οικογενειακά δικαστήρια.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας παρουσιάστηκαν επιχειρήματα από δικηγόρους που εκπροσωπούσαν τον δούκα, αλλά και τον γενικό εισαγγελέα, τον κύριο νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης και η απόφαση δημοσιεύτηκε χθες. 

Ο σερ Άντριου δήλωσε ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη ενός χρηματοκιβωτίου που περιέχει περισσότερους από 30 φακέλους, καθένας από τους οποίους έχει στο εσωτερικό του τη σφραγισμένη διαθήκη ενός νεκρού μέλους της βασιλικής οικογένειας.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν είχε δει τη διαθήκη του πρίγκιπα Φίλιππου ούτε είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενό της. Πρόσθεσε δε ότι «ο βαθμός της δημοσιότητας που θα προκαλούσε πιθανή δημοσιοποίηση της διαθήκης θα ήταν τόσο μεγάλος και εντελώς αντίθετος προς τον σκοπό της διατήρησης της τιμής του ανώτατου άρχοντα αλλά και των υπολοίπων μελών της βασιλικής οικογένειας». 

Αναφερόμενος σε αντίστοιχες αποφάσεις του παρελθόντος, ο δικαστής είπε ότι το πρώτο μέλος της οικογένειας του οποίου η διαθήκη είχε σφραγιστεί ήταν ο πρίγκιπας Φραγκίσκος του Τεκ, ο νεότερος αδερφός της βασίλισσας Μαρίας που πέθανε το 1910.

Σύμφωνα με τον νομικό και εμπειρογνώμονα σε θέματα της βασιλικής οικογένειας Μάικλ Λ. Νας και συντάκτη των βασιλικών διαθηκών στη Βρετανία από το 1509 έως το 2008, ο νομικός αυτός μηχανισμός επινοήθηκε αφότου ο πρίγκιπας Φραγκίσκος άφησε πολύτιμα σμαράγδια στην ερωμένη του, την κόμισσα του Κίλμορι.

Ο σερ Άντριου είπε ότι μετά από 90 χρόνια κάθε βασιλική διαθήκη θα ανοίγει και θα εξετάζεται από τον ιδιωτικό δικηγόρο του μονάρχη, τον φύλακα των βασιλικών αρχείων, τον γενικό εισαγγελέα και από τυχόν εκπροσώπους του νεκρού που μπορεί να είναι ακόμα διαθέσιμοι.

Θα αποφασίσουν εάν η διαθήκη μπορεί να δημοσιοποιηθεί σε εκείνο το στάδιο, αλλά ο σερ Άντριου είπε ότι κάποιες διαθήκες ενδέχεται να μην δημοσιευτούν ποτέ, ούτε καν εν μέρει.

Η αποσφράγιση θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν επαγγελματία αρχειοθέτη για να διασφαλιστεί ότι τα έγγραφα και η σφράγιση διατηρούνται σωστά.

Περαιτέρω λεπτομέρειες της διαδικασίας θα αποφασιστούν από το δικαστήριο πριν αρχίσει να αποσφραγίζει την πρώτη από τις διαθήκες.

Ο δικηγόρος της βασίλισσας και ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξαν ότι οι διαθήκες θα πρέπει να σφραγιστούν για 125 χρόνια, αλλά ο σερ Άντριου είπε ότι τα 90 χρόνια ήταν αρκετά και θα μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο εισβολής στην ιδιωτική ζωή των βασιλικών μελών που θα εγκυμονούσε η δημοσίευση της διαθήκης. 

Πρόσθεσε ότι σκοπεύει κάποια στιγμή στο μέλλον να δημοσιεύσει μια λίστα με τα ονόματα στους 30 φακέλους που διατηρεί στο χρηματοκιβώτιό του.

Ένα όνομα που δεν θα περιλαμβάνεται πάντως είναι αυτό της πριγκίπισσας Νταϊάνα, καθώς η διαθήκη της δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό της το 1997, αποκαλύπτοντας ότι η πλειοψηφία της περιουσίας της φυλασσόταν για τους γιους της μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 25 ετών.

Πηγή: BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT