ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στην τελική ευθεία πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής τα χαμόγελα στην κοινή εμφάνιση της Αγκελα Μέρκελ και του υποψηφίου διαδόχου της, Αρμιν Λάσετ, ήταν πλατιά, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια ελαφρώς βελτιωμένη εικόνα για τις προοπτικές των Χριστιανοδημοκρατών σε σχέση με τις απογοητευτικές μετρήσεις της περασμένης εβδομάδας. Παρ’ όλα αυτά, τα «μεγάλα μαχαίρια» έχουν ήδη βγει, με τον γενικό γραμματέα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών να απαιτεί αυτοκριτική και νέα κατεύθυνση.
«Σε ένα κακό αποτέλεσμα, πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες παραδοχές και ανανεώσεις. Εμείς οι Χριστιανοκοινωνιστές το έχουμε ήδη κάνει και θεωρώ ότι είναι και πάλι απαραίτητο», σημείωσε ο Μάρκους Μπλούμε, γενικός γραμματέας της CSU και στενός συνεργάτης του Βαυαρού πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ. Η δεύτερη θέση των Χριστιανοδημοκρατών σε όλες τις δημοσκοπήσεις –με τη διαφορά να βρίσκεται γύρω στις 3 ποσοστιαίες μονάδες– έχει οδηγήσει σε σκέψεις αναφορικά με το αν το κόμμα θα μπορούσε να επιστρέψει στην καγκελαρία έστω και από τη δεύτερη θέση, άλλη μία συζήτηση που οι επιτελείς του κόμματος θα προτιμούσαν να μη διεξάγεται, ώστε να μην εμπεδώνει την αίσθηση της ήττας.
Ισως περισσότερο και από τις κάλπες της Κυριακής, αυτό που διχάζει αυτές τις μέρες τους Γερμανούς είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, σύμφωνα με τα οποία οι μη εμβολιασμένοι δεν θα λαμβάνουν εισοδηματική στήριξη αν χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα. Μερίδα σχολιαστών θεωρεί την πολιτική αυτή αυστηρή αλλά αποτελεσματική, υποστηρίζοντας ότι ο μη εμβολιασμός έχει οικονομικές συνέπειες που δεν πρέπει να επωμίζεται το κοινωνικό σύνολο. Αλλοι, μεταξύ αυτών και ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και λοιμωξιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ, σημειώνουν ότι η προσέγγιση είναι λάθος και δεν θα οδηγήσει στην επιθυμητή αύξηση των εμβολιασμών. Αντιθέτως, θα μειώσει τους διαγνωστικούς ελέγχους και θα τινάξει στον αέρα την επιδημιολογική επιτήρηση. Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε η εφημερίδα Welt, σύμφωνα με την οποία αυτό που θα επιτευχθεί θα είναι να αυξηθούν οι απάτες. «Δημιουργείται κίνητρο ώστε να αποσιωπώνται οι στενές επαφές με κρούσματα», επισημαίνει η εφημερίδα. Το μέτρο δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αφαιρείται η στήριξη σε όσους νοσούν, ακόμη και αν είναι ανεμβολίαστοι. Η στήριξη θα αφαιρείται σε όσους ανεμβολίαστους υποχρεούνται να μπουν σε προληπτική καραντίνα.