Με συμπάθειες και αντιπάθειες, αφοσιωμένους οπαδούς και ορκισμένους πολέμιους, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ άφησε τα τελευταία 16 χρόνια βαθιά χαραγμένο το χνάρι της στην ευρωπαϊκή ιστορία στην αρχή του 21ου αιώνα.
Εκτός όμως από την ιστορία, αφήνει και το φωτογραφικό αποτύπωμά της, και το kathimerini.gr επιλέγει ισάριθμα κορυφαία στιγμιότυπα με τα χρόνια της κας Μέρκελ στην ηγεσία της μεγαλύτερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περιστοιχισμένη από άνδρες στον ανδροκρατούμενο κόσμο της διεθνούς πολιτικής, η κα Μέρκελ κατάφερε να επιβληθεί σε μεγάλο βαθμό με το κύρος και την αποφασιστικότητά της σε πολλά θέματα. Εδώ εικονίζεται κατά τη σύνοδο κορυφής του G7 που η Γερμανία φιλοξένησε τον Ιούνιο του 2015 (Φωτ.: AP Photo/Carolyn Kaster).
Προερχόμενη από την πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία και έχοντας διαγράψει μεγάλη ιδεολογική πορεία από την κομμουνιστική της πατρίδα ως τη χριστιανοδημοκρατική πορεία στην φιλελεύθερη οικονομία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατία της Γερμανίας, η κα Μέρκελ ήταν σε θέση να κατανοήσει πολλές διαφορετικές θέσεις και μέσω αυτών να σφυρηλατήσει προσωπικές σχέσεις και με ξένους ηγέτες, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος των ΗΠΑ στα μισά χρόνια της 16ετούς της θητείας στην καγκελαρία (Φωτ.: Michaek Kappeler/Pool Photo via AP, File).
Η καλή σχέση της κας Μέρκελ με τον κ. Ομπάμα οδήγησε σε μια ειλικρινή συνεργασία και ανταλλαγή επισκέψεων. Ωστόσο το σκάνδαλο παρακολούθησής της από τις αμερικανικές υπηρεσίες προκάλεσε σοκ στο Βερολίνο. (Φωτ.: AP Photo/Charles Dharapak)
Ιδιαίτερη ήταν επίσης η σχέση της κας Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Προερχόμενοι και οι δύο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχαν συνθέσει έναν συμπαγή γαλλογερμανικό άξονα που οι δημοσιογράφοι ονόμασαν «Μερκοζί», ενώνοντας τα επίθετά τους. Εδώ η κα Μέρκελ αποχαιρετά τον οικοδεσπότη κ. Σαρκοζί σε συνάντησή τους στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2011, τρεις εβδομάδες μετά την ορκομωσία της κυβέρνησης Παπαδήμου στην Ελλάδα (Φωτ.: AP Photo/Remy de la Mauviniere).
Αντιθέτως με άλλους ηγέτες δεν είχε την ίδια… χημεία. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο επιδείνωσε τις ατλαντικές σχέσεις, και πέρα από τη σύγκρουση ενός λαϊκιστή με μια μεταρρυθμίστρια, η συχνά χοντροκομμένη συμπεριφορά του τέως προέδρου των ΗΠΑ ερχόταν σε αντίθεση με την πολύ προσεγμένη εικόνα της Γερμανίδας καγκελαρίου. (Christian Hartmann, Pool via AP)
Έτερη… δύσκολη σχέση ήταν αυτή με τον Αλέξη Τσίπρα. Η μεταστροφή του τέως Έλληνα πρωθυπουργού τον Αύγουστο του 2015 βοήθησε σημαντικά την επικοινωνία τους, αμβλύνοντας τις αντιθέσεις, στον βαθμό που η κα Μέρκελ είχε αρκετά επιτυχημένη επίσκεψη τον Ιανουάριο του 2019 στην Αθήνα, δύο εβδομάδες πριν το ελληνικό κοινοβούλιο κυρώσει με ισχνή πλειοψηφία τη Συμφωνία των Πρεσπών (Φωτ.: AP Photo/Petros Giannakouris).
Προς το τέλος της πορείας της στην καγκελαρία, με την αποχώρηση από την κεντρική διεθνή σκηνή αρκετών συμμάχων της αλλά και την βρετανική ψήφο υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κα Μέρκελ είχε να αντιμετωπίσει αφενός τον… δύσκολο Ντόναλντ Τραμπ (δεξιά), αφετέρου τον ανερχόμενο Γάλλο ηγέτη και επίδοξο διάδοχό της στα ηνία της ΕΕ, τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν (αριστερά) (Φωτ.: John MacDougall/Pool Photo via AP).
Συχνά βρισκόταν στη δύσκολη θέση να προσπαθεί να… συμμαζέψει τον αχαλίνωτο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έκανε και μεγάλη προσπάθεια να κρύψει την απαρέσκειά του για τη Γερμανίδα καγκελάριο, όπως μαρτυρά και η εικόνα αυτή από μία ακόμη σύνοδο κορυφής των G7 (φωτ.: Bundesregierung/Jesco Denzel/Handout via REUTERS).
Εκείνο όμως που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ήταν η πολιτική της τέχνη, που την κράτησε πάνω από μιάμιση δεκαετία στο τιμόνι της Γερμανίας με πολύ σημαντικά ποσοστά δημοφιλίας. Πολλοί την θεωρούσαν απόμακρη, αλλά συνήθως είχε τον δικό της τρόπο με τον απλό κόσμο. Στο παραπάνω στιγμιότυπο συμμετέχει σε εκδήλωση για τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην καγκελαρία, το 2018 (φωτ.: AP Photo/Michael Sohn).
Η Γερμανία ξανάρχισε να στέλνει στρατεύματα στο εξωτερικό στη δεκαετία του 1990, αλλά η μόνη περίπτωση όπου εστάλησαν Γερμανοί στρατιώτες σε μάχες ήταν στο Αφγανιστάν. Τον Μάρτιο του 2012 η κα Μέρκελ έκανε επίσκεψη-αστραπή στη γερμανική δύναμη στο Αφγανιστάν, στο στρατόπεδο κοντά στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ (φωτ.: AP Photo/Bundesregierung/Steffen Kugler, Pool).
Από την άλλη πλευρά η κα Μέρκελ δεν έκρυβε και το αληθινό της πρόσωπο, με κάποιους συντηρητικούς κύκλους να επικρίνουν μάλιστα και κάποιες πιο… θηλυκές της εμφανίσεις. Κάθε φορά πάντως είχε τον τρόπο να αιχμαλωτίζει τον φακό, αντί να την αιχμαλωτίζει αυτός, όπως στη φωτογραφία που χειρονομεί σε ρομπότ κατά τη διάρκεια μεγάλης έκθεσης τεχνολογίας στο Ανόβερο, το 2010 (φωτ.: AP Photo/Jens Meyer).
Ήταν και φορές που την έβλεπε κανείς και να χαμογελά, ευρισκόμενη κυρίως μακριά από πολιτικούς, όπως εδώ, σε εκδήλωση γαλλικού σχολείου στο Βερολίνο το 2016 (φωτ.: AP Photo/Markus Schreiber).
Υπήρχαν βεβαίως και οι εκρήξεις χαράς, όπως στον αγώνα του Euro 2012 που έδωσε η Γερμανία με την Ελλάδα, με την κα Μέρκελ να γιορτάζει ένα από τα τέσσερα γκολ των Γερμανών πλάι στον πρόεδρο της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ (δεξιά). Ο τότε πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί (αριστερά) μάλλον υποστήριζε τη δική μας εθνική ομάδα, αν κρίνει κανείς απο τη γκριμάτσα του (φωτ.: AP Photo/Gero Breloer).
Άλλο χαμογελαστό ενσταντανέ προέκυψε απο την παρουσία της καγκελαρίου στο φεστιβάλ Τρούντερινγκ του Μονάχου, τον Μάιο του 2017. Απαραίτητη άλλωστε η μπίρα για κάθε Γερμανό πολιτικό που θέλει να τον νιώθει κοντά του ο λαός… (φωτ.: REUTERS/Michaela Rehle).
Καθώς οι τέσσερις τετραετίες φτάνουν στο τέλος τους, η κα Μέρκελ θα μπορεί να ξεκουραστεί πια, αν και φαίνεται να βλέπει με ανησυχία την ασαφή διάδοχο κατάσταση τόσο στο κόμμα της όσο και στη Γερμανία. Η φωτογραφία αυτή είναι από το Σάλκσμιουλε με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου (φωτ.: EPA/FRIEDEMANN VOGEL / POOL).
Ο διάδοχός της στην γερμανική ηγεσία θα πρέπει όχι μόνο να μπει στα δύσκολα μιας δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας από υγειονομικής, οικονομικής και διπλωματικής πλευράς, αλλά και να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της δημιουργίας ενός νέου αφηγήματος, της μετά-Μέρκελ εποχής. Κι αυτή η πρόκληση μόνο εύκολη δεν προοιωνίζεται… (φωτ.: AP Photo/Michael Sohn).