Στην εποχή μετά την Άγκελα Μέρκελ εισέρχεται η Γερμανία, με τις κάλπες να ανοίγουν το πρωί της Κυριακής για μια εκλογική αναμέτρηση, η οποία -βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων- χαρακτηρίζεται αμφίρροπη.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Φτωχοί αλλά σέξι στην περιοχή Βερολίνο
Λίγες ώρες προ των εκλογών, είναι αδύνατο να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ποιος πολιτικός σχηματισμός θα προηγείται όταν κλείσουν οι κάλπες: οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ή τα δύο Xριστιανικά Kόμματα (CDU και CSU).
Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά
Κατά τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τα ποσοστά του SPD κυμαίνονται μεταξύ 24% και 26% και των Xριστιανικών Kομμάτων μεταξύ 21% και 25%.
Στις περισσότερες όμως έρευνες η ποσοστιαία διαφορά των δύο πολιτικών δυνάμεων κινείται εντός του «στατιστικού λάθους», που είναι, ανάλογα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, 2,5%-3%.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Γερμανικές εκλογές χωρίς μπίρες και Μέρκελ
Οι υποψήφιοι καγκελάριοι μέχρι και την τελευταία στιγμή διεξήγαγαν προεκλογικές εκδηλώσεις, με το βλέμμα στους αναποφάσιστους. Από το Άαχεν, η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να ψηφίσουν τον Άρμιν Λάσετ, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση που συμμετείχε με την ιδιότητα της καγκελαρίου.
Από την Κολωνία, ο υποψήφιος του SPD, Όλαφ Σολτς, στάθηκε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα «Κ»: Μετά τη Μέρκελ, τι
Κατά τη DW, με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, προκύπτουν οι ακόλουθοι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί:
- SPD-CDU/CSU,
- SPD-FDP-Πράσινοι,
- SPD-Πράσινοι-Αριστερά,
- CDU/CSU-FDP-Πράσινοι.
Οι εκλογές σε αριθμούς
- 60,4 εκατομμύρια: Οι ψηφοφόροι που καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες.
- 31,2 εκατομμύρια: Οι γυναίκες με δικαίωμα ψήφου· 29,2 εκατ. οι άνδρες
- 60,7 εκατομμύρια: Οι ψηφοφόροι στις εκλογές του 2017. Από τότε έως σήμερα, πέθαναν περισσότεροι από όσους στο μεταξύ ενηλικιώθηκαν και απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Μεγάλο είναι το κόστος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς από επιπλοκές της COVID-19 έχουν πεθάνει πάνω από 93.000 άνθρωποι.
- 2,8 εκατομμύρια: Οι νέοι ψηφοφόροι.
- 9ος : Ο επόμενος ομοσπονδιακός καγκελάριος από το 1949.
- 1η φορά που εν ενεργεία Καγκελάριος δεν διεκδικεί την επανεκλογή.
- 5.869: Οι μέρες που έμεινε στην εξουσία ο Χέλμουτ Κολ.
- 6.211: Οι υποψήφιοι για μια θέση στην Bundestag.
- 46: Τα χρόνια της ηλικίας του υποψήφιου βουλευτή κατά μέσο όρο.
- 17,1%: Το ποσοστό των υποψηφίων κάτω των 30 ετών.
- 47: Ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Ανάμεσά τους, το Κόμμα του Κήπου, Οι Γκρι, το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων, η Συμμαχία για την Προστασία των Ζώων, το Κόμμα για την Ιατρική Έρευνα, η Αγάπη, οι Ανθρωπιστές.
- 506: Οι βουλευτές από το σύνολο των 709 της απερχόμενης ολομέλειας που διεκδικούν την επανεκλογή τους.
- 598: Οι εντολές για τις βουλευτικές έδρες. Το πολύπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα επιτρέπει την σημαντική υπέρβαση του αριθμού των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 1.000 βουλευτές, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο το κινεζικό κοινοβούλιο θα είναι μεγαλύτερο (2.980 μέλη).
- 650.000: Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών στις αυριανές εκλογές.
- 10: Οι ώρες που θα μείνουν ανοιχτές οι κάλπες.
- 299: Οι εκλογικές περιφέρειες της Γερμανίας. Οι περισσότερες (64) βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι λιγότερες (2) στη Βρέμη.
- 61η: Από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου, προέρχονται οι δύο από τους τρεις υποψηφίους για την Καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς (SPD) και η Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι). Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
- 100 εκατομμύρια ευρώ: το κόστος της διεξαγωγής των αυριανών ομοσπονδιακών εκλογών. Το 2017 το κόστος υπολογίστηκε πως ανήλθε σε 92 εκατ. ευρώ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως οι γερμανικές εκλογές μάλλον πρέπει να θεωρούνται «φθηνές» – στη Γαλλία οι πιο πρόσφατες εκλογές κόστισαν 200 εκατομμύρια ευρώ, στην Ισπανία 130 εκατ., στη Βρετανία 159.
- 26η Οκτωβρίου: Η ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας Bundestag. Έως τότε, η σημερινή κυβέρνηση είναι «πλήρως λειτουργούσα», από εκείνη την ημέρα όμως, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, μετατρέπεται σε υπηρεσιακή.
- 171 ημέρες: διήρκεσαν το 2017 οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
- 50%: το ποσοστό των ψήφων που θα κατατεθούν στις φετινές εκλογές επιστολικά, κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται στη Γερμανία από το 1957.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Μέρκελ: Από το «go back» στον «γοητευμένο» Τσίπρα
Πηγές: DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ