Με στόχο την εκκίνηση της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τη νίκη τους στις γερμανικές εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προγραμματίζουν να κλείσουν το 16χρονο κεφάλαιο διακυβέρνησης του συντηρητικού μπλοκ.
Το SPD επικράτησε με το 25,7% των ψήφων, έναντι 24,1% για το CDU/CSU, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.
Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι ελπίζει σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού πριν από τα Χριστούγεννα, αν και ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών Αρμίν Λάσετ τόνισε ότι είναι πιθανή η κυβέρνηση υπό το CDU/CSU, παρά το γεγονός ότι ήρθε δεύτερο κόμμα.
Σημειώνεται πως η Άγκελα Μέρκελ θα παραμείνει επικεφαλής σε υπηρεσιακό ρόλο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι άτυπες συζητήσεις για πιθανές συμμαχίες.
Διαβάστε ακόμη: Γερμανικές εκλογές: Επικράτηση του SPD με ποσοστό 25,7%
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, το SPD είναι πιθανό να επιδιώξει μια τριμερή συμμαχία με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP), αν και τα δύο αυτά κόμματα θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν με τους συντηρητικούς.
Εάν ο Σολτς καταφέρει να σχηματίσει συνασπισμό, θα γίνει ο τέταρτος μεταπολεμικός καγκελάριος του SPD μετά τους Γουίλι Μπραντ, Χέλμουτ Σμιτ και Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η άνοδος του SPD προαναγγέλλει μια στροφή προς τη Γερμανία και σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη επιστροφή για το κόμμα, το οποίο έχει ανακτήσει περίπου 10 μονάδες σε μόλις τρεις μήνες, βελτιώνοντας το 20,5% που είχε λάβει στις εθνικές εκλογές του 2017.
Ωστόσο, ο Λάσετ εξακολουθεί να «φλερτάρει» με την καγκελαρία, παρά το γεγονός ότι οδήγησε τους συντηρητικούς στο χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα.
Ήδη, ο υποψήφιος των CDU/CSU κλείνει το μάτι για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP), το μοναδικό σχήμα στο οποίο ο καγκελάριος θα προέρχεται από την Ένωση, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Όλαφ Σολτς μιλά για κυβέρνηση «φανάρι» (SPD, Πράσινοι, FDP).
Πρακτικά, το γερμανικό Σύνταγμα δεν αποκλείει τον σχηματισμό κυβέρνησης από το δεύτερο κόμμα. Το 1980 η Χριστιανική Ένωση κέρδισε, αλλά ήταν το FDP αυτό που τελικά έστειλε τον Χέλμουτ Σμιτ, όχι τον Χέλμουτ Κολ, στην καγκελαρία. Σε αυτή τη διαδικασία ωστόσο τώρα κομβικό ρόλο θα έχουν οι Πράσινοι, οι οποίοι θα κληθούν επίσης να αποφασίσουν ποιον θέλουν για καγκελάριο.
Χριστουγεννιάτικη… συμμαχία
Η Μέρκελ βρέθηκε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2005 – όταν ο Τζορτζ Μπους ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ζακ Σιράκ πρόεδρος της Γαλλίας και ο Τόνι Μπλερ πρωθυπουργός στη Βρετανία. Όμως οι σύμμαχοι του Βερολίνου θα πρέπει πιθανώς να περιμένουν μήνες για να δουν την νέα εξωτερική πολιτική της χώρας.
Υποθέτοντας ότι το SPD ολοκληρώνει τη συμφωνία με τους Πράσινους και το FDP, οι Πράσινοι θα μπορούσαν να πάρουν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, όπως έκαναν με τον Γιόσκα Φίσερ κατά την προηγούμενη συμμαχία τους με το SPD, ενώ το FDP επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών.
Την ώρα που μαίνεται η διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Παρισιού για την AUKUS, η Γερμανία βρίσκεται σε αμηχανία μεταξύ των συμμάχων, αλλά έχει και την ευκαιρία να δράσει προς την επούλωση αυτών των σχέσεων και να επανεξετάσει την κοινή στάση απέναντι στην Κίνα.
Όσον αφορά την οικονομική πολιτική, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι πρόθυμος να σφυρηλατήσει μια κοινή ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, την οποία υποστηρίζουν οι Πράσινοι, αλλά το CDU/CSU και το FDP απορρίπτουν. Οι Πράσινοι θέλουν επίσης μια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ένα είναι σίγουρο: η μελλοντική κυβέρνηση δεν θα συμπεριλάβει την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που συγκέντρωσε 10,3%, καθώς όλοι οι «παίχτες» αποκλείουν έναν συνασπισμό με το κόμμα.
Με πληροφορίες από Reuters