Δραματική υπήρξε η επίδραση της πανδημίας στο προσδόκιμο ζωής σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, διαπίστωσε ότι ο κορωνοϊός προκάλεσε τη μεγαλύτερη μείωση της μακροζωίας μας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι επιστήμονες του Κέντρου Δημογραφικών Επιστημών Leverhulme, επίσης, διαπίστωσαν ότι το βαρύτερο τίμημα στον βωμό της COVID κατέβαλε ο ανδρικός πληθυσμός των ΗΠΑ.
Προκειμένου να εξαγάγουν σαφή συμπεράσματα, οι Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν τα πιστοποιητικά θανάτου σε 29 χώρες, μεταξύ των οποίων πολλά ευρωπαϊκά κράτη, οι ΗΠΑ και η Χιλή. Στα 27 από αυτά διαπιστώθηκε μείωση του προσδόκιμου ζωής, το 2020, σε τέτοια κλίμακα, ώστε εξαλείφθηκε η πρόοδος που είχε καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια όσον αφορά τη βελτίωση της μακροζωίας των πληθυσμών τους. Το προσδόκιμο ζωής των ανδρών μειώθηκε περισσότερο από αυτό των γυναικών. Η μεγαλύτερη μείωση διαπιστώθηκε στο προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών, οι οποίοι έχασαν 2,2 έτη ζωής συγκριτικά με το 2019. Τη θλιβερή πρωτιά ακολουθούν οι Λιθουανοί, οι οποίοι έχασαν 1,7 έτη ζωής.
Ο δρ Χοσέ Μανουέλ Αμπούρτο, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη, επισημαίνει πως η μοναδική φορά που τα κράτη της δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Αγγλία και η Ουαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, βίωσαν τόσο μεγάλη πτώση του προσδόκιμου ζωής μέσα σε έναν, μόνο, χρόνο, ήταν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια στιγμή, το 2020, καταγράφηκε πρωτόγνωρη μείωση της μακροζωίας στις ΗΠΑ, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, όπως αποκαλύπτουν τα σχετικά αρχεία, η τήρηση των οποίων άρχισε από το 1933, μεσούσης της μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανίδων, το 2020, μειώθηκε κατά 1,65 έτη συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Το φαινόμενο, στις ΗΠΑ, μπορεί να ερμηνευθεί –εν μέρει τουλάχιστον– από τη σοβαρή αύξηση των θανάτων λόγω κορωνοϊού ατόμων παραγωγικής ηλικίας.
Ανά ηλικία
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ρίντι Κασιάπ εξηγεί ότι «στις ΗΠΑ η αύξηση των θανάτων από COVID στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 60 ετών συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του προσδόκιμου ζωής. Αντιθέτως, στην Ευρώπη, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η αύξηση των θανάτων στους άνω των 60 ετών». Οι επιστήμονες, πάντως, εκτιμούν πως οι άνδρες επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία λόγω βιολογικών αλλά και συμπεριφορικών παραγόντων. «Οι άνδρες συμπεριφέρονται κατά τρόπους που ευνοούν τον κορωνοϊό. Συνήθως προσεγγίζουν τους άλλους περισσότερο από τις γυναίκες, ενώ καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια», τονίζει ο δρ Ντέιβιντ Ντάουντι, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.