Προς απογοήτευση στη Γλασκώβη για το κλίμα

Προς απογοήτευση στη Γλασκώβη για το κλίμα

Κατώτερη της προτεινόμενης από επιστήμονες εκτιμάται η μείωση των ρύπων που θα συμφωνήσουν οι χώρες στη διάσκεψη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η επιστήμη απαιτεί από τις χώρες του πλανήτη να μειώσουν τους ρύπους πολύ περισσότερο από όσο τους μειώνουν τώρα ή από όσο πρόκειται να τους μειώσουν με τις δεσμεύσεις που θα ανακοινώσουν στη διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα. Αυτό παραδέχθηκαν αξιωματούχοι από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι υιοθετούν αποκλίνουσες ερμηνείες για το αν αυτό συνιστά αποτυχία ή όχι της συνόδου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν, παρ’ όλ’ αυτά, περιθώρια προόδου. 

Η διάσκεψη που θα γίνει στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, παρουσία 30.000 συνέδρων και τουλάχιστον 100 ηγετών, έχει θέσει ως στόχο να δεσμευθούν οι χώρες του πλανήτη σε ταχύτερη μείωση των ρύπων, ώστε να υπάρχουν πιθανότητες να συγκρατηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Επί του παρόντος, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη έχει ανεβεί κατά 1 βαθμό Κελσίου, ενώ αν δεν αλλάξει κάτι, η θερμοκρασία βρίσκεται σε τροχιά αύξησης τουλάχιστον κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι για τον στόχο του 1,5 βαθμού απαιτούνται μειώσεις ρύπων τουλάχιστον 45% έως το 2030. 

«Εστω δεσμεύσεις»

«Δεν πρόκειται να πετύχουμε μειώσεις 45%, αλλά πρέπει να υπάρξουν κάποιες δεσμεύσεις στο τραπέζι, ώστε να φανεί ότι οι ρύποι βρίσκονται σε τροχιά μείωσης», δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ στη βρετανική εφημερίδα. «Η COP26 δεν θα πετύχει όσα θέλουμε για τους ρύπους», παραδέχθηκε Βρετανός αξιωματούχος. «Αλλά ως οικοδεσπότες της συνόδου οφείλουμε να καταγράψουμε επιτυχίες σε άλλα θέματα, όπως η εγκατάλειψη του άνθρακα, η παροχή χρηματοδότησης για την προστασία του κλίματος από τις πλούσιες προς τις φτωχές χώρες και η προστασία των δασών».

Στην παρούσα φάση δεν είναι καν σαφές ποιοι ηγέτες θα παραστούν στη σύνοδο της Γλασκώβης και ποιοι όχι. Μεταξύ αυτών που δεν έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους είναι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά της Κίνας για την επίτευξη των στόχων είναι καίριας σημασίας. Η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός ορυκτού άνθρακα στον πλανήτη, Αυστραλία, βλέπει «αφ’ υψηλού» τη σύνοδο της Γλασκώβης, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του συντηρητικού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον. «Δεν έχουμε λάβει τελικές αποφάσεις για την παρουσία μας. Είναι ένα ακόμη ταξίδι στο εξωτερικό και έχω κάνει πολλά φέτος, έχω περάσει και πολύ χρόνο σε καραντίνα», είπε ο Μόρισον. Προκειμένου να συμμορφωθεί με τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου, η Αυστραλία πρέπει να περικόψει τους ρύπους της κατά 75% έως το 2030. Αντ’ αυτού, στοχεύει σε περικοπές 26%-28%. Επιπλέον, η Καμπέρα πίεσε το Λονδίνο να αφαιρέσει ρήτρες προστασίας του κλίματος από την εμπορική συμφωνία Βρετανίας – Αυστραλίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT