Ανήλικοι εθισμένοι στην παιδική πορνογραφία

Ανήλικοι εθισμένοι στην παιδική πορνογραφία

Το 70% των ερωτηθέντων σε έρευνα παραδέχθηκε ότι η ενασχόληση με το θέμα στο Διαδίκτυο άρχισε πριν από τα 18

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτρόπαια είναι τα ευρήματα της μεγαλύτερης έρευνας που εκπονήθηκε για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο «σκοτεινό Διαδίκτυο». Η μελέτη εκπονήθηκε από τη φινλανδική ΜΚΟ Protect The Children κατά τρόπον ώστε να συμμετάσχουν όσοι «απολαμβάνουν» υλικό παιδικής πορνογραφίας. Πέντε χιλιάδες άτομα απάντησαν σχετικά με τον λόγο και τον τρόπο που παρακολουθούν διαδικτυακά την κακοποίηση ανηλίκων. Το 70% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι η ενασχόληση με την παιδική πορνογραφία άρχισε πριν από τα 18.

Ωστόσο, το 40% εκτέθηκε στο παράνομο οπτικό υλικό στην αρχή της εφηβικής του ηλικίας, πριν από τα 13 χρόνια. Οι μισοί από όσους παραδέχθηκαν ότι παρακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης δήλωσαν ότι αρχικά τα εντόπισαν τυχαία. Οταν ερωτήθηκαν τι ακριβώς έψαχναν στο «σκοτεινό Διαδίκτυο», το 45% απάντησε «πορνογραφικό υλικό με κορίτσια ηλικίας 4 έως 13 ετών», ενώ μόλις το 18% παραδέχθηκε ότι αναζητούσε βίντεο και φωτογραφίες με αγόρια. Οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι αναζητούσαν «σαδιστικό και βίαιο υλικό» με νήπια κάτω των 2,5 ετών. Επίσης, το 33% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με το παιδί που κακοποιείτο.

Η Σούζι Χάργκριβς, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για το Διαδίκτυο, στόχος του οποίου είναι η αφαίρεση του υλικού παιδικής πορνογραφίας από το Διαδίκτυο, τόνισε ότι «είναι εντυπωσιακό ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε αυτές τις εφιαλτικές φωτογραφίες και τα βίντεο πριν κλείσουν τα 13. Οι περισσότεροι, δυστυχώς, διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για ένα έγκλημα χωρίς θύματα. Αυτό είναι ψέμα. Βλέπουν πραγματικά παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά με σαδιστικό τρόπο. Επίσης, τα θύματα μεγαλώνουν με την απόλυτη γνώση και συναίσθηση ότι οι εικόνες των βασανιστηρίων που υπέστησαν κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο».

Θεατές μαρτυρίων

Η Νίνα Βααράνεν-Βαλκόνεν, διευθύνουσα σύμβουλος της φινλανδικής οργάνωσης και ψυχοθεραπεύτρια, που εργάζεται με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, τονίζει ότι τα συμπεράσματα της έρευνας πρέπει να χρησιμοποιηθούν ώστε οι «θεατές» των σεξουαλικών μαρτυρίων των παιδιών να αλλάξουν συμπεριφορά. Αλλωστε οι περισσότεροι ανέφεραν ότι νιώθουν ντροπή και θα ήθελαν να μπορούσαν να αλλάξουν. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT