Έντονη κόντρα για το Αφγανιστάν

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών ξέσπασε στο Κογκρέσο κατά τη δεύτερη ημέρα ακροάσεων της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας για τα αίτια που οδήγησαν στην απροσδόκητα ταχεία επέλαση των Ταλιμπάν και τη χαώδη αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ο στρατηγός Φρανκ Μακένζι, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, αποκάλυψε ότι είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση να κρατήσει στο Αφγανιστάν 2.500 στρατιώτες, οι οποίοι θα υποβοηθούνταν από συναδέλφους τους άλλων συμμαχικών κρατών, αλλά η εισήγησή του δεν εισακούστηκε από τον Λευκό Οίκο. Στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, τον Αύγουστο, ο Τζο Μπάιντεν είχε αρνηθεί ότι έγινε δέκτης παρόμοιων εισηγήσεων.

Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων με Δημοκρατικούς βουλευτές, ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Τζόνσον διάβασε απόσπασμα από την επίμαχη συνέντευξη του Μπάιντεν, ενώ άλλοι συνάδελφοί του χαρακτήρισαν τον Αμερικανό πρόεδρο «ψεύτη» και ζήτησαν την παραίτησή του.  

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχασαν τον πόλεμο» στο Αφγανιστάν, σπεύδοντας να σημειώσει ότι η εξέλιξη αυτή υπήρξε το σωρευτικό αποτέλεσμα λαθών που διέπραξαν τέσσερις διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις (Μπους, Ομπάμα, Τραμπ, Μπάιντεν). Ιδιαίτερα στάθηκε στη συμφωνία της κυβέρνησης Τραμπ με τους Ταλιμπάν το 2020, η οποία είχε, όπως είπε, συντριπτικό αποτέλεσμα στην ψυχολογία του αφγανικού κυβερνητικού στρατού.

Στην Καμπούλ, ο περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Αλεξάντερ Μάθιου, απηύθυνε έκκληση για διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό του Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι η οικονομική ασφυξία και ο επικείμενος χειμώνας προδιαγράφουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για τους προσεχείς μήνες. «Πρέπει να βρεθεί κάποια λύση αναφορικά με τις χρηματικές ροές προς το Αφγανιστάν, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι μισθοί θα πληρώνονται και ότι θεμελιώδεις παροχές, όπως του ηλεκτρισμού και του νερού, θα είναι διαθέσιμες», δήλωσε σχετικά. Προτού καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν, οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης καλύπτονταν σε ποσοστό 75% από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ωστόσο, οι δύο διεθνείς οργανισμοί, που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ και τους Δυτικούς συμμάχους τους, διέκοψαν τις χρηματικές ροές προς την Καμπούλ, ενώ οι ΗΠΑ κατακρατούν περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αποκατάσταση της οικονομικής βοήθειας αντιμετωπίζεται από τις ισχυρές χώρες της Δύσης ως ο βασικός μοχλός πολιτικής πίεσης προς τους Ταλιμπάν, ώστε να πειθαναγκαστούν να σεβαστούν τουλάχιστον ορισμένα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς ωστόσο ενθαρρυντικά μηνύματα.

Εδώ και δύο εβδομάδες οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις κοπέλες του γυμνασίου να πηγαίνουν στις τάξεις τους μέχρις ότου «εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες» για την επιστροφή τους. Ωστόσο, πολλοί Αφγανοί ανησυχούν ότι η απαγόρευση θα μονιμοποιηθεί, όπως συνέβη την πρώτη περίοδο της εξουσίας τους, μεταξύ 1996 και 2000. Χθες, δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν διέλυσαν με πυροβολισμούς στον αέρα απόπειρα διαδήλωσης ολιγομελούς ομάδας γυναικών έξω από γυμνάσιο της Καμπούλ. 

Εντονη ανησυχία επικρατεί και στον καλλιτεχνικό κόσμο. Ρεπορτάζ της αμερικανικής Washington Post αναφέρει ότι πολλοί καλλιτέχνες κρύβουν τους πίνακες, τη μουσική, τις ταινίες ή τα βιβλία τους, καθώς φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν θα επιστρέψουν στη σκληρή λογοκρισία της δεκαετίας του ’90.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT