Ιταλία: Κλέος και ξερό ψωμί στη σύγχρονη Αιώνια Πόλη

Ιταλία: Κλέος και ξερό ψωμί στη σύγχρονη Αιώνια Πόλη

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Μία δήμαρχος που υπόσχεται γενναίες επεκτάσεις των μέσων μεταφοράς αλλά, επί των ημερών της, αγριόχοιροι κινούνται ανάμεσα σε σωρούς σκουπιδιών στο Τραστέβερε, ένας ραδιοφωνικός παραγωγός που ονειρεύεται το κλέος της αρχαίας Ρώμης και προτείνει τον αρχαίο ρωμαϊκό χαιρετισμό, παριστάνοντας ότι αγνοεί τις ναζιστικές συνυποδηλώσεις, ένας συνετός κεντροαριστερός πολιτικός που πρεσβεύει την επιστροφή στη λογική. 

Η μάχη για τη δημαρχία της Ρώμης, που αρχίζει αύριο, πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τις 17 Οκτωβρίου, αφού κανένας από τους υποψηφίους δεν αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Η Ρώμη κυβερνάται εδώ και τέσσερα χρόνια από τη Βιρτζίνια Ράτζι, που εξελέγη με τη σημαία του Κινήματος 5 Αστέρων. Πολλοί από τους ψηφοφόρους της Ράτζι κατοικούν στην περιφέρεια της πόλης, σε προάστια, στα οποία δεν έχει φθάσει ακόμη το μετρό και η φτώχεια είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Δεν είναι σαφές αν αρκετοί εξ αυτών θα την ξαναψηφίσουν, ώστε να περάσει στον δεύτερο γύρο, ή αν οι δημοσκοπήσεις, που την έφερναν στην τρίτη θέση, θα επιβεβαιωθούν. 

Φαβορί ο Μικέτι

Πρώτος, πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται ο 55χρονος δικηγόρος Ενρίκο Μικέτι, γνωστός από τις εκπομπές του στο ραδιόφωνο για αθλητικά θέματα. Εως πρόσφατα, ο Μικέτι θεωρείτο αουτσάιντερ και δεν είχε τη στήριξη ούτε των κεντροδεξιών κομμάτων –που τον στηρίζουν τώρα– καθώς είχε τη συνήθεια να αποχωρεί από εκπομπές λόγου αφού πρώτα εκφωνούσε λογύδρια για τη Ρώμη ως σημαντικότερη πόλη του κόσμου, τον Καίσαρα και την επιστροφή στο ένδοξο παρελθόν. 

Ο Μικέτι αυτοπροσδιορίζεται ως «πρώην ψηφοφόρος της χριστιανοδημοκρατίας» αν και η βασική υποστηρίκτριά του τώρα είναι η Τζόρτζια Μελόνι, του φασιστικών καταβολών κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας». Οποιος κι αν εκλεγεί, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων που ταλαιπωρεί την Αιώνια Πόλη. Η Ράτζι υποστηρίζει ότι όταν ανέβηκε στην εξουσία, βρήκε τρύπα 250 εκατομμυρίων στα βιβλία της δημοτικής επιχείρησης διαχείρισης απορριμμάτων και πλαστούς λογαριασμούς από το 2003, ενώ δρομολόγησε επενδύσεις ύψους 350 εκατομμυρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT