Γερμανικές εκλογές: Τελευταίες στιγμές φλερτ πριν από τον γάμο

Γερμανικές εκλογές: Τελευταίες στιγμές φλερτ πριν από τον γάμο

Επίθεση φιλίας προς τους Πράσινους εξαπέλυσαν χθες οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, επιμένοντας να κρατούν ζωντανή τη φιλοδοξία για σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επίθεση φιλίας προς τους Πράσινους εξαπέλυσαν χθες οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, επιμένοντας να κρατούν ζωντανή τη φιλοδοξία για σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών. Ωστόσο, το γεγονός ότι η πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών δεν τήρησε τη μυστικότητα στις συνομιλίες της με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, την Κυριακή, θεωρήθηκε από τους Πράσινους ως ένδειξη εσωτερικών προβλημάτων. Μετά τις χθεσινές διερευνητικές συνομιλίες, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Βαυαρός Μάρκους Ζέντερ, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν πολλά σημεία επαφής με τους Πράσινους. «Υπάρχουν βάσεις για να προχωρήσουμε τις συνομιλίες αυτές», είπε ο Ζέντερ. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο υποψήφιος καγκελάριος της CDU/CSU (ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών) δεν είναι ο Ζέντερ, αλλά ο γνωστός για τις αντιπεριβαλλοντικές απόψεις του Αρμιν Λάσετ. 

Επαφές των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους για την «Τζαμάικα».

«Οι απόψεις των Χριστιανοδημοκρατών και των Πρασίνων στο θέμα της κλιματικής αλλαγής απέχουν έτη φωτός», σημείωσε ο επικεφαλής του γερμανικού τμήματος της οργάνωσης Greenpeace, Μάρτιν Κάιζερ. Σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων υπάρχουν επίσης στα θέματα φορολογικής πολιτικής, με τους Πράσινους να τάσσονται υπέρ της αύξησης της φορολόγησης του μεγάλου πλούτου, κάτι που οι Χριστιανοδημοκράτες απορρίπτουν. Επίσης, οι Χριστιανοδημοκράτες θέλουν να καταργήσουν την εισφορά αλληλεγγύης, την οποία οι Πράσινοι προτίθενται να διατηρήσουν, ενώ ζητούν να καταργηθεί το «φρένο χρέους» που υπαγορεύει περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Το πιθανότερο είναι ότι εντός των προσεχών ημερών οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θα αποφασίσουν με ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Χριστιανοδημοκράτες, επιθυμούν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις. Οι πιθανότητες γέρνουν προς την κατεύθυνση των Σοσιαλδημοκρατών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT