Αμήχανη επίσκεψη Μπλίνκεν στο «δεύτερο σπίτι» του

Αμήχανη επίσκεψη Μπλίνκεν στο «δεύτερο σπίτι» του

Σε ψυχρό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν χθες στο Παρίσι, στον απόηχο της κρίσης των υποβρυχίων της Αυστραλίας.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε ψυχρό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν χθες στο Παρίσι, στον απόηχο της κρίσης των υποβρυχίων της Αυστραλίας.

Σε χθεσινό του ανακοινωθέν το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε σιβυλλικά ότι «πολύ δύσκολη δουλειά έχει να γίνει ακόμη για να καθορισθούν οι σαφείς γραμμές των κοινών συμφερόντων Γαλλίας – ΗΠΑ». Η συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών δεν ήταν προγραμματισμένη, καθώς ο κ. Μπλίνκεν αναμενόταν να συναντηθεί μόνο με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Μακρόν, Εμανουέλ Μπον. Ο κ. Μακρόν εκμεταλλεύθηκε, όμως, την ευκαιρία για συνομιλία τετ α τετ δύο ωρών με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Αμήχανη ήταν έτσι η επιστροφή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι, την πόλη που αποκαλεί «δεύτερο σπίτι» του, καθώς πρώτη του προτεραιότητα παραμένει η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων Παρισίων – Ουάσιγκτον. Ο Μπλίνκεν ομολογεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν χειρισθεί το ζήτημα με μεγαλύτερη λεπτότητα, με τη διπλωματική διένεξη να πλήττει προσωπικά τον υπουργό, δεδομένης της συναισθηματικής του σχέσης με τη Γαλλία, όπου πέρασε περισσότερο από μία δεκαετία στα νιάτα του, όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι Times της Νέας Υόρκης. Η μητέρα του υπουργού, Τζούντιθ, ζει ακόμη στο Παρίσι, ενώ ο ίδιος παραμένει φανατικός οπαδός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γαλλίας.

Ο γάμος της μητέρας του Μπλίνκεν το 1971 με τον διπλωμάτη Σαμουέλ Πιζάρ έφερε τον 9χρονο μελλοντικό ΥΠΕΞ στο Παρίσι. Η Τζούντιθ άφησε τη σφραγίδα της στην Πόλη του Φωτός προωθώντας αμερικανικά πολιτιστικά ιδρύματα αλλά και ως μία από τις καλύτερες οικοδέσποινες της πρωτεύουσας στη μονοκατοικία της οικογένειας στη λεωφόρο Φος του 16ου διαμερίσματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε εκτός προγράμματος με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για συζήτηση δύο ωρών.

Ο Μπλίνκεν φοίτησε σε γαλλο-αγγλικό σχολείο, ενώ ενσωματώθηκε με ευκολία στη γαλλική κοινωνία, χωρίς να εγκαταλείψει τις αμερικανικές ρίζες του. Στα εγκαίνια του πρώτου ΜcDonald’s στο Παρίσι ο Μπλίνκεν βρέθηκε στην πρώτη σειρά, ενώ συμμετείχε και σε σχολικό συγκρότημα ροκ.

Ο Μπλίνκεν απέκτησε ενδιαφέρον για τη διεθνή πολιτική σκηνή οξύνοντας τις ρητορικές του ικανότητες χάρη στις λεκτικές αντιπαραθέσεις του με Γάλλους αριστεριστές και άλλους επικριτές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Εγκατέλειψε τη Γαλλία το 1980 για να φοιτήσει στο Χάρβαρντ και στη νομική σχολή του Κολούμπια.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης παραδέχονται ότι η προσωπική σχέση του Μπλίνκεν με τη Γαλλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στον απόηχο της κρίσης των υποβρυχίων. Η άνεση του Μπλίνκεν στα γαλλικά ευνόησε την ταχεία επίλυση της κρίσης.

Ορισμένοι αναλυτές αναρωτιούνται ακόμη εάν η δημόσια οργή στη Γαλλία για την «προδοσία» των Αυστραλών δεν αποτελούσε κίνηση τακτικής, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Μακρόν επιδιώκει την επανεκλογή του την άνοιξη και ότι μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ θα «έπαιζε» καλά στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στο Παρίσι στο περιθώριο της συνόδου του ΟΟΣΑ, o Μπλίνκεν αναμένεται να προσφέρει αμερικανική βοήθεια για τις γαλλικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στα κράτη νότια της Σαχάρας, όπου ο Μακρόν επιδιώκει να περιορίσει τη γαλλική στρατιωτική εμπλοκή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT