Τα εμβόλια, ένα από τα όπλα κατά πανδημιών

Τα εμβόλια, ένα από τα όπλα κατά πανδημιών

Η επιστήμη ήταν πανέτοιμη για να νικήσει την COVID· όχι όμως και η κοινωνία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακάλυψη του εμβολίου της ευλογιάς, που έκανε θραύση τους περασμένους αιώνες, οδήγησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τόμας Τζέφερσον να αναγνωρίσει, ήδη από το 1810, τη δυναμική του μέσου λέγοντας ότι «η Ιατρική ποτέ δεν ανακάλυψε κάτι τόσο χρήσιμο» Ταυτόχρονα, πρόβλεψε την εξάλειψη της νόσου.

Η μεταδοτική ασθένεια, ωστόσο, εξαλείφθηκε στις ΗΠΑ πολύ αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και παγκοσμίως την περίοδο 1960-1970.

Αυτή η ετεροχρονισμένη νίκη συνιστά πολύτιμο μάθημα για την εποχή της πανδημίας COVID. Η επιτυχής αντιμετώπισή της απαιτεί επιστημονικές εξελίξεις και, ταυτόχρονα, κοινωνική προσαρμογή. Η ανάπτυξη των εμβολίων είναι ένα θαυμαστό επιστημονικό επίτευγμα. Ο συνδυασμός, όμως, της διστακτικότητας έναντί τους και της άνισης πρόσβασης σε αυτά, έδωσε στον κορωνοϊό τον χώρο και τον χρόνο για να γιγαντωθεί εκ νέου και να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας.

Η επιστήμη ήταν πανέτοιμη για να νικήσει την COVID· όχι όμως και η κοινωνία.

Η επιστήμη ήταν πανέτοιμη για την πανδημία. Η κοινωνία, όμως, όχι.

H κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε το προσχέδιο αντιμετώπισης μελλοντικών πανδημιών, παραβλέποντας ολοκληρωτικά τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει το κοινωνικό σύνολο στην αντιμετώπισή τους. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, μια σπουδαία εξέλιξη, μας επέτρεψε να νικήσουμε την ευλογιά και άλλες επικίνδυνες ασθένειες. Εντάχθηκε στη συνταγματική τάξη και τον κοινωνικό ιστό.

Εξάλειψη του χάσματος

Τα σχέδια έναντι των μελλοντικών πανδημιών πρέπει να αντιμετωπίσουν το χάσμα ανάμεσα στον ατομικισμό και την κοινωνική συνοχή, την έκπτωση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, το δηλητήριο της πόλωσης και τις δομικές ανισότητες που έγιναν τόσο αισθητές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χρειαζόμαστε ένα θαρραλέο, συνεκτικό πρόγραμμα, ώστε μελλοντικά να νικήσουμε.   

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT