Η Μέρκελ στη Ρώμη, ενώ στο Βερολίνο «τρέχουν» οι εξελίξεις

Η Μέρκελ στη Ρώμη, ενώ στο Βερολίνο «τρέχουν» οι εξελίξεις

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ συναντήθηκε χθες με τον Πάπα Φραγκίσκο κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψή της σε Ρώμη και Βατικανό και συζήτησε μαζί του τις αλλαγές που προϋποθέτει στον καθημερινό τρόπο ζωής η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή όμως δραματικές ήταν οι εξελίξεις στο κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), καθώς με καθυστέρηση αρκετών ημερών εξέφρασε την προθυμία να υποβάλει την παραίτησή του ο υποψήφιος διάδοχός της εκ μέρους του CDU, Αρμιν Λάσετ.

Ο Αρμιν Λάσετ εξέφρασε την προθυμία να υποβάλει την παραίτησή του.

Η δήλωσή του ήρθε μετά τις ατελέσφορες συνομιλίες του κόμματός του με Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούσαν το ναυάγιο, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες επικράτησαν στις πρόσφατες εκλογές με σαφή διαφορά και ο Λάσετ οδήγησε το CDU στο χειρότερο ποσοστό του κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Πάντως, ο ίδιος απέφυγε να υποβάλει ευθέως την παραίτησή του, λέγοντας απλώς ότι απαιτείται στελεχιακή ανανέωση στο κόμμα.

Στο μεταξύ, η Μέρκελ και ο Φραγκίσκος που έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, μίλησαν κατ’ ιδίαν στην παπική βιβλιοθήκη στο Βατικανό για 45 λεπτά. Σε συνέντευξή του στο ισπανικό ραδιόφωνο πριν από ένα μήνα ο Πάπας είχε χαρακτηρίσει τη Μέρκελ μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές φυσιογνωμίες στον κόσμο. Στη συνέχεια, η καγκελάριος της Γερμανίας είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος διετέλεσε και επικεφαλής της ΕΚΤ. Παρά τη θερμή συνάντηση, η Μέρκελ επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου κατά μιας αναδιανεμητικής Ενωσης.

Στο Βερολίνο εγκαινιάζονταν χθες οι τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) για μια κυβέρνηση στα χρώματα του «φωτεινού σηματοδότη» Παρά τις διαφορές τους, οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε έχει ήδη αρχίσει το παζάρι για τους υπουργικούς θώκους. O ηγέτης των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και εκείνος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ θέλουν και οι δύο να διαδεχθούν τον Ολαφ Σολτς στο υπ Οικονομικών. Ο πρώτος όμως θα μπορούσε να γίνει και υπουργός Εσωτερικών, ενώ η επίσης Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ προαλείφεται για υπουργός Περιβάλλοντος. Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών του SPD, Χάικο Μάας, είχε δεχθεί σφοδρή κριτική και θεωρείται βέβαιο ότι θα μετακινηθεί σε άλλον θώκο, πχ. στο υπ Δικαιοσύνης. Ετσι, δεν αποκλείεται να ηγηθεί της γερμανικής διπλωματίας ο τουρκικής καταγωγής και παλιός γνώριμος της Ελλάδας, Πράσινος πολιτικός, Τζεμ Οζντεμίρ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT