Με ιδέες του ’30 πολιτεύεται ο «Γάλλος Τραμπ»

Με ιδέες του ’30 πολιτεύεται ο «Γάλλος Τραμπ»

Ο πρώην δημοσιογράφος Ερίκ Ζεμούρ επικρατεί στον χώρο της Ακροδεξιάς

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το ενδεχόμενο να είναι ο Ερίκ Ζεμούρ αντίπαλος του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την άνοιξη αφήνουν ανοικτό οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην δημοσιογράφος επικρατεί της Μαρίν Λεπέν στη μάχη της γαλλικής Ακροδεξιάς. Η δυναμική του «Γάλλου Τραμπ» δεν φαίνεται να είναι τέτοια ώστε να τον οδηγήσει στο προεδρικό μέγαρο, αλλά οι ανησυχίες που προξενεί η καμπάνια του είναι εξαιρετικά έντονες.

Ο Εμ. Μακρόν έγινε ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που παρέστη στην τελετή μνήμης για τη δολοφονία μεγάλου αριθμού Αλγερινών στις 17 Οκτωβρίου 1961.

«Ο Ερίκ Ζεμούρ δεν είναι ένα προϊόν των ριάλιτι σόου της πολιτικής, ούτε ένας ερασιτέχνης τον οποίο μπορούμε να υποτιμήσουμε. Είναι ένας επαναστάτης ιδεολόγος που δανείζεται από τη δεκαετία του 1930 όχι μόνο τα θρησκευτικά θέματα, αλλά και τις στρατηγικές κατάκτησης της εξουσίας», σημείωσε στην εφημερίδα Le Monde ο πρώην γενικός γραμματέας της γαλλικής προεδρίας Φρεντερίκ Σαλά-Μπαρού. «Οι Γάλλοι έχουν χάσει την υπομονή τους, θέλουν ένα εθνικό αφήγημα, θέλουν ηγεσία και θέλουν να μπορούν και πάλι να συγκεντρωθούν. Ο Ζεμούρ απαντάει σε αυτό καταλαμβάνοντας τον πολιτικό χώρο που αφήνει μια τάξη πολιτικών η οποία δεν πιστεύει πια στις ιδέες της. Εμπνεόμενος από ιδεολογίες που γνωρίζει καλά, προσφέρει μία και μόνη εξήγηση για όλα τα προβλήματα: φταίει ο μετανάστης, ο μουσουλμάνος. Οπως παλαιότερα με τον Εβραίο, όλα είναι απλά», προσθέτει ο Σαλά-Μπαρού.

Με ιδέες του ’30 πολιτεύεται ο «Γάλλος Τραμπ»-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT