Βρετανία: Το «κοκτέιλ» ανάφλεξης της πανδημίας

Βρετανία: Το «κοκτέιλ» ανάφλεξης της πανδημίας

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πηγή ανησυχίας προκαλεί η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία, όπου τις τελευταίες ημέρες οι αριθμοί κυμαίνονται σε άνω των 40.000 ημερησίως, σημειώνοντας μάλιστα και υψηλό τριμήνου. 

Η δυναμική των εμβολίων είναι αδιαμφισβήτητη και αρκεί γι αυτό μία και μόνο σύγκριση:

Μεταξύ φετινού Ιουλίου και Οκτωβρίου τα συνολικά κρούσματα ήταν περίπου 3 εκατομμύρια αλλά απέφεραν «μόνο» 79.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία. 

Αντιθέτως, μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου της περασμένης χρονιάς υπήρξαν 2,7 εκατομμύρια κρούσματα, αλλά στο νοσοκομείο εισήχθησαν πάνω από 185.000 άνθρωποι. Τα εμβόλια δεν ήταν ακόμη ευρέως διαθέσιμα.

Ποια είναι λοιπόν η κινητήριος δύναμη πίσω από την επανεμφάνιση της πανδημίας;

Βρετανία: Το «κοκτέιλ» ανάφλεξης της πανδημίας-1

Ας δούμε πρώτα τα στοιχεία: 

  • Σήμερα, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν 223 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Πρόκειται για το χειρότερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 9 Μαρτίου.
  • Συνολικά το τελευταίο επταήμερο 911 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι κατέληξαν λόγω κορωνοϊού εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση, μια αύξηση της τάξης σχεδόν του 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη επταήμερη περίοδο.
  • Καταγράφηκαν, επίσης 43.738 κρούσματα. Ο απολογισμός αυτός συνιστά μικρή υποχώρηση σε σχέση με τα περισσότερα από 49 χιλιάδες κρούσματα της Δευτέρας, αλλά συμπληρώνει ένα επταήμερο με περισσότερα από 40 χιλιάδες ημερήσια περιστατικά.
  • Σημαντικά αυξήθηκε ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών, που σκαρφάλωσαν στους 7.749, εκ των οποίων οι 823 σε κλίνη με αναπνευστήρα.
  • Στο μέτωπο των εμβολιασμών την πρώτη δόση κατά της COVID-19 έχει κάνει το 86% των κατοίκων άνω των 12 ετών, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 78,9% αυτών.

Λιγότερη μάσκα

Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ πιο πιθανό από εκείνους της Γερμανίας, της Γαλλίας , της Ισπανίας και της Ιταλίας, να απαντήσουν ότι δεν φοράνε πλέον μάσκες. Κι τα κρούσματα της covid είναι πράγματι στη Βρετανία πολύ υψηλότερα από κάθε μία από αυτές τις χώρες. Όμως αυτό δεν αποτελεί, κατ΄ ανάγκη,  αιτιακή συσχέτιση. 

Η μία μετά την άλλη οι μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσει στη μη μετάδοση του ιού. Ωστόσο είναι πολύ πιο δύσκολο να αποδειχθεί πόσο ακριβώς συμβάλλει η χρήση (ή η μη χρήση)  μάσκας στη μείωση των κρουσμάτων. 

Και αυτό επειδή την επιδημιολογική εικόνα μίας χώρας καθορίζουν και μία σειρά από άλλους παράγοντες , όπως η ένταση του συγχρωτισμού των ανθρώπων. Πιο απλά, το πόσοι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με πόσους άλλους. 

Οι πολίτες της Σουηδίας και της Ολλανδίας, σχετικά ερωτώμενοι σε έρευνα του Imperial College, απαντούν πολύ εντονότερα από τους Βρετανούς ότι δεν φορούν μάσκα.

Και όμως τα κρούσματα εκεί είναι λιγότερα από αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Και τα παράδοξα δεν σταματούν εδώ. Εντός Βρετανίας, οι αρχές της Σκωτίας εξακολουθούν να συνιστούν τη χρήση μάσκας  στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, ενώ οι αρχές της Αγγλίας όχι. 

Και όμως και στη Σκωτία έχει παρατηρηθεί κορύφωση των νοσηλειών τις πρόσφατες εβδομάδες.

Χαλάρωση περιορισμών, περισσότερες επαφές;

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε την άρση πολλών περιορισμών νωρίτερα από τις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι πολίτες στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία είχαν τη δυνατότητα να πάνε σε νυχτερινά κέντρα και να παρακολουθήσουν συναυλίες και παραστάσεις χωρίς τον περιορισμό αριθμούα ατόμων από το καλοκαίρι, σε αντίθεση με άλλες χώρες.

Τα δεδομένα της έρευνας του Imperial College δείχνουν ότι οι Βρετανοί είναι πιο πιθανό να πάρουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς από τους Ευρωπαίους γείτονές τους.

Η τελευταία έρευνα για τις προσωπικές επαφέςστο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι υπήρξε σχετικά μικρή αλλαγή τις τελευταίες εβδομάδες, με παρόμοια με αυτά στην αρχή της θητείας.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται σταδιακή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που προσέρχονται στους χώρους εργασίας.

Μειώνεται η ανοσία;

Η Βρετανία βγήκε γρήγορα μπροστά στην εμβολιαστική κάλυψη. Αυτό αναμφίβολα έσωσε πολλές ζωές, αποτρέποντας σοβαρές λοιμώξεις εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο αυτή η πρόωρη πρόοδος θα μπορούσε να δώσει απάντηση για την έξαρση των κρουσμάτων τώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης σε εμβολιασμένα άτομα, η προστασία του εμβολίου από τη μόλυνση του ιού μειώνεται σημαντικά μετά από πέντε – έξι μήνες.

Στο Ισραήλ, το οποίο πρωτοστατούσε, όσον αφορά τον πληθυσμό που εμβολιάστηκε, οι επιστήμονες που ανέλυσαν τα δεδομένα ανέφεραν ότι η αύξηση των κρουσμάτων ήταν εξαιτίας της μείωσης των αντισωμάτων από το εμβόλιο. Τα περιστατικά μειώθηκαν εκ νέου μόλις δόθηκε η ενισχυτική δόση.

Τώρα δίνονται τρίτες δόσεις σε ηλικιωμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο – 3,7 εκατομμύρια δόσεις είχαν χορηγηθεί στην Αγγλία έως τις 17 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό ότι η προστασία από σοβαρή νόσηση φαίνεται να παραμένει υψηλή ακόμη και έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερα κρούσματα, τόσο υψηλότερος είναι και ο κίνδυνος να νοσήσουν κάποιοι σοβαρά, ακόμη και αν η πλειοψηφία των πολιτών έχει εμβολιαστεί. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο οι εισαγωγές σε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλότερες τώρα σε σχέση με τις αρχές του καλοκαιριού, όταν τα κρούσματα ήταν χαμηλότερα.

Όταν κάποιος δει το «συνολικό πακέτο», βλέπει πολύ λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο τώρα σε σχέση με την περίοδο που υπήραχαν και πάλι πολλά κρούσματα, αλλά δεν υπήρχε τόσο μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη.

Στασιμότητα στους εμβολιασσμούς

Η γρήγορη έναρξη στο Ηνωμένο Βασσίλειο, οδήγησε σε μία σταδιακή πτώση στη διάθεση των εμβολίων. Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων δεν κατατάσσεται πλέον στις 10 πρώτες χώρες με πληθυσμό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, το ποσοστό του βρετανικού κοινού ηλικίας 12 ετών και άνω που είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου μόλις «μετακινήθηκε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει αποδυναμώσει σημαντικά τη σχέση μεταξύ κρουσμάτων, νοσηλείας και θανάτων και θα συνεχίσει να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της Covid-19».

«Ενθαρρύνουμε εκείνους που πληρούν τις προϋποθέσεις για ενισχυτική δόση να εμφανιστούν για να διασφαλίσουν ότι έχουν αυτή τη ζωτική επιπλέον προστασία καθώς πλησιάζουμε το χειμώνα», πρόσθεσε.

Εμβολιασμός παιδιών

Το ποσοστό εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου αλλάζει εντελώς μορφή, μόλις μπαίνει στην εξίσωση και ο εμβολιασμός παιδιών.

Οι εμβολιασμοί για παιδιά 12-15 ετών ξεκίνησαν στις 20 Σεπτεμβρίου και μέχρι στιγμής, μόλις το 15% στην Αγγλία έχει κάνει μία δόση. Ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σύγκριση με το Ισραήλ, όπου πάνω από τα μισά παιδιά ηλικίας 12-15 ετών έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου.

Πηγή: ΒΒC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT