Μακρόν: Ο Μόρισον μου είπε ψέματα

Τη βεβαιότητά του ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός τού είπε ψέματα εξέφρασε την Κυριακή, στο περιθώριο της συνόδου του G20 στη Ρώμη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Τη βεβαιότητά του ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός τού είπε ψέματα εξέφρασε την Κυριακή, στο περιθώριο της συνόδου του G20 στη Ρώμη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν πιστεύει ότι ο Σκοτ Μόρισον του είπε ψέματα, αποκρύπτοντας ότι η Καμπέρα επεξεργαζόταν κρυφά συμφωνία με τις ΗΠΑ για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με στόχο την ακύρωση του συμβολαίου με τη Γαλλία για κατασκευή συμβατικών υποβρυχίων, ο Μακρόν είπε: «Δεν πιστεύω ότι μου είπε ψέματα, γνωρίζω ότι είπε ψέματα», για να προσθέσει: «Εχω μεγάλο σεβασμό για τη χώρα σας και φιλία για τον λαό σας, αλλά μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού απαιτεί και οι δύο πλευρές να τηρούν συγκεκριμένες αρχές».

Δεν ανέχομαι ύβρεις για την ακεραιότητα της Αυστραλίας, απάντησε ο πρωθυπουργός της Καμπέρας για τα υποβρύχια.

Παρότι η επικοινωνία μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του Αυστραλού πρωθυπουργού αποκαταστάθηκε στις 28 Οκτωβρίου, η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών παραμένει τεταμένη. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους ο Μακρόν είχε πει στον Μόρισον ότι «η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μας θρυμματίσθηκε».

Από την πλευρά του ο Μόρισον πέρασε στην αντεπίθεση διακηρύσσοντας ότι δεν θα ανεχθεί ύβρεις για την ακεραιότητα της χώρας του. Επέμεινε εξάλλου ότι ο Μακρόν γνώριζε ότι η Καμπέρα σκεφτόταν να αποσυρθεί από τη συμφωνία. Ο Μόρισον είπε ότι ήταν όσο πιο ξεκάθαρος μπορούσε με τον Γάλλο πρόεδρο για το θέμα των υποβρυχίων και διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να προσωποποιήσει την αντιπαράθεση. «Εχω γερό στομάχι, μπορώ να το αντιμετωπίσω, αλλά δεν πρόκειται να ανεχθώ ύβρεις εις βάρος της Αυστραλίας», ανέφερε.

Στις 15 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση της Καμπέρας ανακοίνωνε την ακύρωση του συμβολαίου-μαμούθ για την παράδοση γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων στην Αυστραλία. Η συμφωνία είχε υπογραφεί το 2016. Η κυβέρνηση Μόρισον επέλεξε τελικά την αγορά 12 αμερικανικής κατασκευής πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και τη σύναψη νέου αμυντικού συμφώνου Αυστραλίας, ΗΠΑ και Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT