Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σημείωσε σήμερα ότι «έχει έρθει η ώρα να υπάρξουν συνέπειες» για την Λευκορωσία όσον αφορά την μεταναστευτική κρίση που κατηγορείται ότι έχει ενορχηστρώσει στα σύνορα της Ευρώπης, διευρύνοντας τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά του Μινσκ.
«Στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε έχει έρθει η ώρα να υπάρξουν συνέπειες τώρα. Θέλουμε να το κάνουμε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας», σημείωσε ο Μάας απευθυνόμενος στους βουλευτές της Μπούντεσταγκ.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνει και θα ενισχύσει τις κυρώσεις της κατά του καθεστώτος του Λουκασένκο».
Ο Μάας διευκρίνισε πως μια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση θα ληφθεί τη Δευτέρα σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
«Διεύρυνση των κυρώσεων»
Χθες, Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει μια διεύρυνση των κυρώσεων» κατά του Μινσκ.
Πέραν της επέκτασης των κυρώσεων κατά προσωπικοτήτων που πρόσκεινται στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ μέτρων κατά «οικονομικών τομέων πολύ σημαντικών, όπως η βιομηχανία ποτάσας», ένας πυλώνας της οικονομίας της Λευκορωσίας.
Η Λευκορωσία είναι η δεύτερη παγκοσμίως μεγαλύτερη εξαγωγέας ποτάσας.
Ο Μάας εξέφρασε επίσης την ιδέα για την επιβολή κυρώσεων σε αεροπορικές εταιρείες, κυρίως την Belavia, η οποία ανήκει στο λευκορωσικό κράτος, και σε πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία, τα οποία κατηγορούνται ότι οργάνωσαν τη συρροή προσφύγων στην Ε.Ε..
Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε πρόσωπα αφορούν σήμερα 166 αξιωματούχους της Λευκορωσίας, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο και δύο γιοι του. Αυτές συνίστανται στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και σε απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε..
Από τη Δευτέρα οι απόπειρες εκατοντάδων μεταναστών, που προέρχονται κυρίως από την Μέση Ανατολή, διέλευσης των συνόρων στην Πολωνία από την Λευκορωσία έχουν πυροδοτήσει μια σοβαρή κρίση.
Η Βαρσοβία έχει αναπτύξει 15.000 στρατιώτες στη ζώνη, επιπλέον των αστυνομικών και των μεθοριακών φρουρών.
Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν τον Λευκορώσο πρόεδρο για εν γνώσει του ενορχήστρωση της κατάστασης αυτής, χορηγώντας για μήνες βίζες σε μετανάστες και οδηγώντας τους στα σύνορα για να εκδικηθεί για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Σε αντίποινα, ο Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις επιβληθούν από την Ε.Ε..
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP
• Λευκορωσία – Μεταναστευτική κρίση: Κίνδυνο στρατιωτικής σύρραξης βλέπουν οι γειτονικές χώρες
• E.E. – Μεταναστευτικό: Η Κομισιόν απαντά στον Μισέλ για τους φράχτες
• Λευκορωσία – Πολωνία: Η Μέρκελ ζητά από τον Πούτιν να δράσει