Γερμανία: Η φίλα προσκείμενη στην Ελλάδα ΥΠΕΞ και ο νέος Σόιμπλε

Γερμανία: Η φίλα προσκείμενη στην Ελλάδα ΥΠΕΞ και ο νέος Σόιμπλε

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν πρέπει να αφήσουμε ξανά τους Ελληνες μόνους τους», έλεγε τον Μάρτιο του 2020 η Αναλένα Μπέρμποκ, η ηγέτις των Πρασίνων που προαλείφεται για υπουργός Εξωτερικών στη Γερμανία, αναφερόμενη στην κρίση στον Εβρο και ζητούσε κοινή δράση εκ μέρους της Ε.Ε. στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Το οικολογικό κόμμα είναι εκείνο που ανέκαθεν ζητούσε την κινητοποίηση της Ευρώπης κάθε φορά που η Ελλάδα αντιμετώπιζε πρόβλημα και θεωρείται το πλέον «φιλελληνικό» της Μπούντεσταγκ. Εχει ταχθεί υπέρ του «παγώματος» πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία και έχει αναλάβει πρωτοβουλία για μια γενναιόδωρη χειρονομία στο θέμα των επανορθώσεων προς την Ελλάδα.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε ξανά τους Ελληνες μόνους τους», έλεγε τον Μάρτιο του 2020 η ηγέτις των Πρασίνων – O αρχηγός του FDP είχε ταχθεί επανειλημμένως υπέρ του Grexit.

Tο 2015, στην κρίση χρέους, όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε θέσει το Plan Β του Grexit στο τραπέζι, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές ψήφιζαν ομόφωνα υπέρ της συνέχισης της βοήθειας προς τη χώρα μας. Τον Μάιο του 2020 ήταν πάλι τα δύο κόμματα που τάχθηκαν με ζέση υπέρ της συμμετοχής του Βερολίνου στα εργαλεία διαχείρισης της πανδημίας για τη στήριξη των κρατών-μελών των οποίων οι οικονομίες επλήγησαν περισσότερο. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης είχε παίξει τότε ο υπουργός Οικονομικών της Αγκελα Μέρκελ και διάδοχός της, Ολαφ Σολτς, ο οποίος υπήρξε πρώιμος οπαδός των ευρωομολόγων και της αμοιβαιοποίησης του χρέους. Ωστόσο o ρόλος του στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους υπήρξε περιορισμένος, αφού ώς το 2018 ήταν πρωθυπουργός του Αμβούργου και τον θώκο του υπουργού Οικονομικών κατείχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μια σκληρότερη εκδοχή του τελευταίου σε ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας θεωρείται ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, που αναλαμβάνει τώρα το υπουργείο Οικονομικών. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ήταν ανέκαθεν κατά της συνέχισης της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα και ο ίδιος ο Λίντνερ είχε ταχθεί επανειλημμένως υπέρ του Grexit. Oι συνεντεύξεις του το 2017, όταν θεωρείτο πιθανή η συμμετοχή του στη γερμανική κυβέρνηση, προκαλούσαν μίνι κραχ στο αθηναϊκό χρηματιστήριο. «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αποταμιεύσεις των Γερμανών εργατών για να σώσουμε εκείνες των Ιταλών», είπε πει ενώπιον Ιταλού διπλωμάτη προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο. Και πέρυσι 76 από τους συνολικά 80 βουλευτές του κόμματος καταψήφισαν ή απείχαν από την ψηφοφορία για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ζητώντας η χρήση των εν λόγω κονδυλίων να μην αφεθεί στην απόλυτη δικαιοδοσία των εθνικών κυβερνήσεων.

Ο Λίντνερ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Ευρώπη με την επίδειξη αδιαλλαξίας. Γερμανοί συνάδελφοι εμφανίζονταν εσχάτως πολύ προβληματισμένοι από την ανάθεση του κρίσιμου υπουργείου στον Φιλελεύθερο πολιτικό, ο οποίος είχε πάντως θέσει το πόστο ως αδιαπραγμάτευτο όρο για να συμπράξει στον «Φωτεινό σηματοδότη». Οσοι πιστεύουν ότι ο ρόλος του θα είναι διακοσμητικός θα διαψευστούν, έλεγαν και προεξοφλούσαν ότι ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών θα εκβιάζει διαρκώς με αποχώρηση από τον συνασπισμό προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Το επιχείρημα ότι το FDP είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην τρικομματική κυβέρνηση δεν είναι αρκετό για να χαλιναγωγήσει τις φιλοδοξίες του.

Ειδήσεις σήμερα

Γερμανία: Αναφορά στην «κουλτούρα μνήμης» και στις σχέσεις με την Ελλάδα στην προγραμματική συμφωνία

Γερμανία: Βολές των τριών εταίρων κατά Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT