Φυλακισμένη επειδή σκότωσε τον άνθρωπο που καταγγέλλει ότι την βίασε, η Ροξάνα Ρουίς μάχεται για να αποδείξει την αθωότητά της σε μια υπόθεση την οποία επικαλούνται ακτιβίστριες για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη νόμιμη άμυνα.
«Το μόνο μου έγκλημα ήταν ότι υπερασπίστηκα τον εαυτό μου απέναντι στον άνδρα που με βίασε», λέει η Ρουίς, 21 ετών, από την φυλακή όπου κρατείται από τον Μάιο σε ένα προάστιο κοντά στην Πόλη του Μεξικού.
Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα εκμεταλλευτούν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να υποστηρίξουν ότι η νόμιμη άμυνα δεν είναι έγκλημα σε μια χώρα αντιμέτωπη με κρίση γυναικοκτονιών.
Σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε από ακτιβίστριες η Ρουίς αναφέρει ότι ο βιαστής της ήταν ένας άνδρας, ο οποίος είχε επιμείνει να την συνοδεύσει στο σπίτι της μετά την έξοδό της για μπύρα με έναν φίλο της.
Όταν έφτασαν στο σπίτι της τής ζήτησε να κοιμηθεί εκεί γιατί, όπως είπε, έμενε μακριά.
Όταν εκείνη κοιμήθηκε, ο άνδρας αυτός της επιτέθηκε σεξουαλικά, την χτύπησε και την απείλησε να την σκοτώσει προτού εκείνη τον πνίξει στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της, όπως λέει η ίδια.
«Φοβήθηκα, τρομοκρατήθηκα. Δεν ήθελα να κάνει κακό σε καμία άλλη», λέει η Ρουίς.
Η Ρουίς έχει σκεφτεί την εμπειρία της αυτό το διάστημα που βρίσκεται στη φυλακή: «Εχω αρχίσει να πιστεύω ότι οι νόμοι και η κοινωνία είναι άδικοι. Ίσως θα έπρεπε να έχω αφήσει τον βιαστή μου να συνεχίσει και ίσως να με σκοτώσει ή να με τραυματίσει».
«Συνεργός στις γυναικοκτονίες»
Το Μεξικό έχει καταγράψει 736 γυναικοκτονίες από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο έπειτα από 975 περιπτώσεις που είχαν καταγραφεί κατά τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Παρά τους σαφείς κινδύνους η Ρουίς είναι αντιμέτωπη με έναν Γολγοθά για να αποδείξει ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα διότι δεν συλλέχθηκαν αποδεικτικά στοιχεία από τον τόπο της επίθεσης.
Η προσφυγή της Ρουίς οργανώνεται από μια ομάδα που βοηθάει γυναίκες να διαχειριστούν τη βία σε μια χώρα όπου κατά μέσον όρο διαπράττονται καθημερινά δύο γυναικοκτονίες.
Η δικηγόρος της Άμπιγκεϊλ Εσκαλάντε κατηγορεί τις αρχές ότι δεν εφάρμοσαν βασικά πρωτόκολλα όπως η γυναικολογική εξέταση.
«Γιατί μια γυναίκα, η οποία έπεσε θύμα εγκλήματος, να πρέπει να αποδείξει ότι είναι όντως θύμα;», διερωτάται η Εσκαλάντε.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας φεμινιστικών οργανώσεων, οι οποίες καταγγέλλουν την ατιμωρησία ανδρών που σκοτώνουν γυναίκες.
Σε μια διαδήλωση έξω από τη φυλακή όπου κρατείται η Ρουίς, διαδηλώτριες κρατάνε πλακάτ που γράφουν «η νόμιμη άμυνα δεν είναι έγκλημα» και «το κράτος είναι συνεργός στις γυναικοκτονίες».
Η μητέρα της, η Άνα Ρουίς, συμμετέχει στις διαδηλώσεις με αίτημα την αποφυλάκιση της κόρης της.
«Ήθελε να την σκοτώσει όχι μόνο να την βιάσει. Την απείλησε ότι θα την σκοτώσει και υπερασπίστηκε τον εαυτό της», λέει η μητέρα της.
«Σώστε τις ζωές μας»
Η Γιακίρι Ρούμπιο, 28 ετών σήμερα, φυλακίστηκε για 18 μήνες με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας επειδή τραυμάτισε θανάσιμα τον άνδρα που την βίασε.
Η Ρούμπιο αθωώθηκε αφού η δικηγόρος της Άνα Σουάρες απέδειξε ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα.
Στις αρχές «δεν αρέσει να γνωρίζουν ότι οι γυναίκες μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, επομένως δεν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους», λέει.
Σήμερα και οι δύο εργάζονται σε μια οργάνωση που βοηθάει γυναίκες, περιλαμβανομένου και μέσω μαθημάτων αυτοάμυνας που διδάσκει ένας δάσκαλος πολεμικών τεχνών.
«Πρέπει να μάθουμε να σώζουμε τις ζωές μας», λέει μια από τις διοργανώτριες, η αδελφή της Σουάρες, η Μαρία Χοσέ.
Η Ρούμπιο συμβουλεύει τις γυναίκες να αναζητούν αξιόπιστες συμβουλές σε περίπτωση που συλληφθούν για νόμιμη άμυνα.
Εξίσου σημαντικό είναι «να πιστεύει σε σένα η οικογένειά σου, να σε στηρίζει η οικογένειά σου, να σε φροντίζει και να σε προστατεύει και τα μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν την αλήθεια», προσθέτει.