Διάλογο με την Κίνα επιθυμούν οι ΗΠΑ

Δίαυλο επικοινωνίας με το Πεκίνο για θέματα πυρηνικών εξοπλισμών και άμυνας αναζητεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρότι η Κίνα έχει απορρίψει μέχρι στιγμής κάθε τέτοια πρωτοβουλία από μέρους της Ουάσιγκτον.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίαυλο επικοινωνίας με το Πεκίνο για θέματα πυρηνικών εξοπλισμών και άμυνας αναζητεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρότι η Κίνα έχει απορρίψει μέχρι στιγμής κάθε τέτοια πρωτοβουλία από μέρους της Ουάσιγκτον.

Το επιχείρημα του Πεκίνου για την κατηγορηματική του άρνηση αφορούσε τον αριθμό πυρηνικών κεφαλών ΗΠΑ και Ρωσίας, που παραμένει πολλαπλάσιος των κινεζικών. Για πρώτη φορά, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να ωθήσει την κινεζική ηγεσία προς τον διάλογο για τις πυρηνικές ικανότητες της Κίνας, προτού επεκταθούν στην πυρηνική στρατηγική και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και το Διάστημα. Πολλά χρόνια από σήμερα, οι δύο χώρες ίσως μπορέσουν να συζητήσουν και θέματα περιορισμού των εξοπλισμών.

Το Πεντάγωνο ανησυχεί για την αμυντική ενίσχυση του Πεκίνου και κυρίως για την αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής.

Το θέμα απασχολεί την Ουάσιγκτον, καθώς σύμβουλοι του προέδρου Μπάιντεν εκτιμούν ότι η νέα εξοπλιστική κούρσα αφορά τα υπερηχητικά όπλα, τα διαστημικά οπλικά συστήματα και τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο, όλα ικανά να αποσταθεροποιήσουν τις σχέσεις ΗΠΑ – Ασίας. Η ενισχυόμενη αμυντική ικανότητα της Κίνας απειλεί επίσης τις προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να περιορίσει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα πυρηνικά όπλα στην αμερικανική άμυνα. Σε διαδικτυακή σύνοδο των Σι και Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε πρόταση διοργάνωσης «συνομιλιών στρατηγικής σταθερότητας».

Η μεγάλη έκθεση για τις πυρηνικές ικανότητες των ΗΠΑ, την οποία θα κοινοποιήσει προσεχώς ο Λευκός Οίκος, θα περιλαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις, όπως τον εκσυγχρονισμό –ή μη– του πυρηνικού οπλοστασίου, κόστους 1,2 τρισ. δολαρίων για τα επόμενα 30 χρόνια. Το Πεντάγωνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός πυρηνικών κεφαλών του κινεζικού στρατού θα τριπλασιασθεί μέχρι το 2030, φθάνοντας τις 1.000 κεφαλές. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ωστόσο, ανησυχεί για τις νέες οπλικές τεχνολογίες που αξιοποιεί το Πεκίνο, όπως τους υπερηχητικούς πυραύλους, ικανούς να βυθίσουν αεροπλανοφόρα, κινούμενοι με ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ήχου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT