Ουδέτερη αντωνυμία με επιρροές από ΗΠΑ διχάζει τη Γαλλία

Ουδέτερη αντωνυμία με επιρροές από ΗΠΑ διχάζει τη Γαλλία

Εντύπωση προκαλεί η οξύτητα της αντιπαράθεσης στη Γαλλία, με αφορμή τη χρήση της ουδέτερης αντωνυμίας «iel», σύμπτυξη των αντωνυμιών «αυτός» και «αυτή».

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντύπωση προκαλεί η οξύτητα της αντιπαράθεσης στη Γαλλία, με αφορμή τη χρήση της ουδέτερης αντωνυμίας «iel», σύμπτυξη των αντωνυμιών «αυτός» και «αυτή». Οι αντιδράσεις άρχισαν όταν το έγκριτο λεξικό Petit Robert επέλεξε να εντάξει την αντωνυμία στη φετινή του ηλεκτρονική έκδοση, προκαλώντας την οργή του υπουργού Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.

«Δεν μπορείτε να χειραγωγείτε τη γαλλική γλώσσα», είπε ο υπουργός, εκφράζοντας τη στήριξή του σε όσους υποστηρίζουν ότι η χρήση της αντωνυμίας «iel» αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της ιδεολογικής επικράτησης της αμερικανικής Αριστεράς. Ο Μπλανκέ εκτιμά ότι η Γαλλία δέχεται «επίθεση» από το αμερικανικό κίνημα Woke (Αφύπνιση), που επιδιώκει την πρόκληση συζήτησης, αλλά και έριδας, γύρω από θέματα φυλής και φύλου, ασύμβατης με τις αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας. Σε συνέντευξή του, ο υπουργός είχε υποστηρίξει ότι η ιδεολογία Woke υπήρξε ο κυριότερος παράγοντας πίσω από τη νίκη του Ντ. Τραμπ το 2016. Αυτήν τη φορά, ο υπουργός είχε τη στήριξη της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας. «Υπάρχουν δύο αντωνυμίες: αυτός και αυτή. Η γλώσσα μας είναι τόσο όμορφη», είπε η Μπριζίτ Μακρόν. Στις κατηγορίες «αριστερισμού» που δέχθηκε από τον υπουργό, απάντησε ο διευθυντής του λεξικού. «Αποστολή του Robert είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης της ζωντανής και διαρκώς μεταβαλλόμενης γλώσσας. Η ερμηνεία λέξεων οι οποίες περιγράφουν τον κόσμο μάς βοηθά να τον κατανοήσουμε καλύτερα», έγραψε ο Σαρλ Μπιμπενέ, διευθυντής του λεξικού.

Tο Petit Robert υποστηρίζει πως στόχος είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης γλώσσας.

Ο πρόεδρος Μακρόν έχει προειδοποιήσει ότι «ορισμένες θεωρίες κοινωνικών επιστημών, εισηγμένες αυτούσιες από τις ΗΠΑ, μπορεί να αποτελέσουν απειλή». Από τη μεριά του, ο Μπλανκέ είχε καταγγείλει την ύπαρξη «δικτύου» αμερικανικών πανεπιστημίων, τα οποία επιδιώκουν να υποσκάψουν τη γαλλική κοινωνία και τις αρχές ισότητάς της, προωθώντας ανύπαρκτο αφήγημα θυματοποίησης μειονοτήτων και γυναικών.

Την απογοήτευσή του/ης εκφράζει ο/η 24χρονος/η φοιτητής/τρια Λίλιαν Ντελόμ, που χρησιμοποιεί την αντωνυμία iel εδώ και ένα χρόνο. «Για μένα, η δήλωση της Μπριζίτ Μακρόν ήταν βίαιη πράξη. Μία Πρώτη Κυρία, μία γυναίκα, μία εκπαιδευτικός, που είχε μια αντισυμβατική ερωτική σχέση, με έκανε να χάσω κάθε ελπίδα», λέει ο/η Λίλιαν, που αναφέρεται στη σχέση του προέδρου Μακρόν (43 ετών) με την κυρία Μακρόν (68 ετών). «Ολοι χρησιμοποιούν ακόμη αρσενικές αντωνυμίες όταν μου μιλούν. Είναι κρίμα, καθώς οι συμφοιτητές μου είναι νέοι άνθρωποι και θα περίμενα μεγαλύτερη κατανόηση», τονίζει ο/η Λίλιαν.

Εδώ και λίγα χρόνια, το κίνημα της «συμπεριληπτικής γραφής» μάχεται εναντίον του γλωσσικού κατεστημένου της Γαλλίας, προσπαθώντας να κάνει αποδεκτή τη διπλή αναγραφή αντωνυμιών και να καταπολεμήσει έτσι τον ενδημικό σεξισμό της γαλλικής κοινωνίας και γλώσσας. Η Ακαδημία, μέσω της ισόβιας γραμματέως της, Ελέν Καρέρ ντ’ Ανκός, απέρριψε στις αρχές του έτους κάθε πιθανότητα μεταρρύθμισης στο θέμα αυτό. «Δεν είναι μόνο αντιπαραγωγικό, αλλά και βλαπτικό για τη χρήση και τη διαύγεια της γαλλικής γλώσσας», ανέφερε η κ. Ντ’ Ανκός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT