Ισόβια για πρώτη φορά σε μαχητή του Ισλαμικού Κράτους

Ισόβια για πρώτη φορά σε μαχητή του Ισλαμικού Κράτους

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Το δικαστήριο της Φρανκφούρτης επέβαλε για πρώτη φορά παγκοσμίως την ποινή ισόβιας κάθειρξης σε Ιρακινό μαχητή του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) για γενοκτονία κατά της μειονότητας των Γιαζίντι. Ο 29χρονος Τάχα αλ Τζουμαΐλι κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου, συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου και σωματικές βλάβες που οδήγησαν σε θάνατο μετά την ένταξή του στο Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) το 2013. Η διαδικασία ανεστάλη χθες, διότι ο κατηγορούμενος λιποθύμησε στο δικαστήριο κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Οι Γιαζίντι, μια κουρδόφωνη εθνοθρησκευτική ομάδα από το βόρειο Ιράκ, διώκονται εδώ και χρόνια από το Ι.Κ. Οι μαχητές της οργάνωσης έχουν σκοτώσει εκατοντάδες άνδρες, έχουν βιάσει γυναίκες και στρατολογήσει παιδιά με τη βία. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Αλ Τζουμαΐλι και η πρώην σύζυγός του, μια Γερμανίδα ονόματι Τζένιφερ Βένις, «αγόρασαν» μια γυναίκα και ένα κορίτσι Γιαζίντι ως «σκλάβες» του νοικοκυριού τους, ενώ ζούσαν στην τότε κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος Μοσούλη, το 2015.

Ενοχος για γενοκτονία κατά της μειονότητας των Γιαζίντι κρίθηκε ο 29χρονος Τάχα αλ Τζουμαΐλι.

Αργότερα μετακόμισαν στη Φαλούτζα, όπου ο Αλ Τζουμαΐλι κατηγορείται ότι έδεσε το πεντάχρονο κορίτσι σε ένα παράθυρο σε εξωτερικό χώρο με ζέστη που υπέρβαινε τους 50 βαθμούς Κελσίου, ως τιμωρία επειδή έβρεξε το στρώμα της, με συνέπεια το παιδί να πεθάνει από τη δίψα.

Καταδίκη της Βένις

Σε ξεχωριστή δίκη, η 30χρονη Βένις καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση τον Οκτώβριο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και για βοήθεια και υποκίνηση στη δολοφονία του κοριτσιού, καθώς δεν πρόσφερε κάποια βοήθεια. Η μητέρα του κοριτσιού, γνωστή μόνο με το μικρό της όνομα, Νόρα, κατέθεσε τόσο στο Μόναχο όσο και στη Φρανκφούρτη για το μαρτύριο του παιδιού της, αλλά και για το δικό της, καθώς ανέφερε ότι βιάστηκε πολλές φορές από μαχητές του Ι.Κ. μετά την εισβολή στο χωριό της στο βορειοδυτικό Ιράκ, τον Αύγουστο του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT