Γαλλία: Διέλυσαν αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων

Γαλλία: Διέλυσαν αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων

Αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων διέλυσε χθες η αστυνομία στην κοινότητα της Γκραντ Σεντ, έξω από το λιμάνι της Δουνκέρκης στη βόρεια Γαλλία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΝΚΕΡΚΗ. Αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων διέλυσε χθες η αστυνομία στην κοινότητα της Γκραντ Σεντ, έξω από το λιμάνι της Δουνκέρκης στη βόρεια Γαλλία, από όπου χιλιάδες πρόσφυγες κυρίως από τη Μέση Ανατολή ελπίζουν να διασχίσουν τη Μάγχη για να εισέλθουν παράνομα στη Βρετανία.

Ενοπλοι αστυνομικοί, μέλη των ειδικών δυνάμεων της χωροφυλακής, εισέβαλαν χθες τα ξημερώματα στον καταυλισμό, που έχει δημιουργηθεί παράλληλα με τις γραμμές του παλαιού σιδηροδρόμου. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους πρόσφυγες, επιτρέποντας την είσοδο συνεργείων καθαρισμού της δημοτικής αρχής, οι οποίοι συνέλεξαν με βαριά μηχανήματα τα συντρίμμια του καταυλισμού.

Οι γαλλικές αρχές απομάκρυναν μετανάστες από την κοινότητα της Γκραντ Σεντ.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ανέφεραν ότι οι 27 πρόσφυγες που πνίγηκαν την περασμένη Τετάρτη στα νερά της Μάγχης είχαν κατασκηνώσει στον καταυλισμό της Γκραντ Σεντ, προτού ξεκινήσουν για το μοιραίο ταξίδι τους. Ο αριθμός προσφύγων που διασχίζουν τη Μάγχη έχει αυξηθεί σε 25.776 το 2021, από 8.461 το 2020 και 1.835 το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών. Η αύξηση των αφίξεων έχει προκαλέσει την οργή του Λονδίνου, με την κυβέρνηση Τζόνσον να κατηγορεί το Παρίσι για ολιγωρία απέναντι στο προσφυγικό κύμα. Η κυβέρνηση Μακρόν υποστηρίζει από τη μεριά της ότι άπαξ οι πρόσφυγες φθάσουν στα γαλλικά παράλια της Μάγχης είναι αδύνατο για τις γαλλικές αρχές να τους εμποδίσουν να διασχίσουν τη Μάγχη.

Η γαλλική αστυνομία πραγματοποιεί τακτικά επιχειρήσεις απομάκρυνσης προσφύγων και καταστροφής του εξοπλισμού τους από αυτοσχέδιους –παράνομους– καταυλισμούς μεταξύ Καλαί και Δουνκέρκης. Οι «εξώσεις» από τον καταυλισμό της Γκραν Σεντ πραγματοποιούνται πλέον σχεδόν κάθε εβδομάδα, τους τελευταίους δύο μήνες. Οι πρόσφυγες μεταφέρονται με λεωφορεία της αστυνομίας σε κέντρα κράτησης σε όλη τη Γαλλία, όπου ενθαρρύνονται από τις Αρχές να καταθέσουν αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από αυτούς εγκαταλείπουν τους χώρους κράτησης για να επιστρέψουν στις ακτές της Μάγχης, με στόχο να διασχίσουν τα νερά της προς τη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT