Οι μεταλλάξεις οδηγούν σε ετήσιες δόσεις τον εμβολιασμό

Οι μεταλλάξεις οδηγούν σε ετήσιες δόσεις τον εμβολιασμό

Ο ερευνητής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, δήλωσε ότι η παραλλαγή «Ομικρον» του κορωνοϊού «μπορεί να είναι σε θέση να μολύνει εμβολιασμένους.

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΪΝΤΣ. Ο ερευνητής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, δήλωσε ότι η παραλλαγή «Ομικρον» του κορωνοϊού «μπορεί να είναι σε θέση να μολύνει εμβολιασμένους. Περιμένουμε όμως ότι οι εμβολιασμένοι θα εξακολουθούν να είναι προστατευμένοι από βαριά νόσηση». «Η παραλλαγή με τις πολλές μεταλλάξεις εμφανίστηκε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε», είπε. «Περίμενα να εμφανιστεί κάποια στιγμή το 2022, αλλά είναι ήδη εδώ».

Ο Σαχίν πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις πιθανώς θα καταστήσουν την ανάγκη χορήγησης ελαφρώς παραλλαγμένου εμβολίου σε ετήσια βάση, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης. «Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα χρειαστούμε εμβόλιο κατά της νέας παραλλαγής, το θέμα είναι πόσο γρήγορα», κατέληξε ο Σαχίν. Τα κρούσματα και οι νοσηλείες στην Ευρώπη βρίσκονται σε άνοδο ανεξάρτητα από το νέο στέλεχος, που δεν έχει εξαπλωθεί ακόμη στη Γηραιά Ηπειρο. Στο Βέλγιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν για Χριστούγεννα μία εβδομάδα νωρίτερα, ώστε να μειωθούν οι εστίες μετάδοσης του ιού, ενώ έχουν ήδη επιβληθεί περιορισμοί στη νυχτερινή διασκέδαση.

Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα για τις σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων της Pfizer και της Μoderna, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, παρουσίασε η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Οι έρευνες επιβεβαιώνουν την πιθανότητα εμφάνισης «πολύ σπάνιων» παρενεργειών μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας, αλλά τονίζουν ότι τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν σαφώς των παρενεργειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT