Εμβολιασμός: Ύστατo μέτρο η επιβολή υποχρεωτικότητας

Εμβολιασμός: Ύστατo μέτρο η επιβολή υποχρεωτικότητας

«Μέτρο ύστατης καταφυγής» πρέπει να είναι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, δρα Χανς Κλούγκε.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. «Μέτρο ύστατης καταφυγής» πρέπει να είναι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, δρα Χανς Κλούγκε. Εν τω μεταξύ, η παραλλαγή «Ομικρον» προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς διαπιστώθηκε ότι χωρίζεται σε δύο διαφορετικές παραλλαγές, η μία εκ των οποίων ξεχωρίζει εύκολα στη διάρκεια της διενέργειας μοριακού ελέγχου, ενώ η άλλη χρειάζεται πλήρη γονιδιακό έλεγχο για να ταυτοποιηθεί. Και οι δύο παραλλαγές δίνουν θετικό μοριακό τεστ, αλλά η ύπαρξή τους είναι ένδειξη ότι δεν υπάρχει επαρκής γονιδιακή επιτήρηση ώστε να παρακολουθούνται επαρκώς οι μεταλλάξεις και οι παραλλαγές του ιού. Τα κρούσματα της «Ομικρον» εξακολουθούν να διπλασιάζονται κάθε τρεις ημέρες στη Νότια Αφρική.

Η «Ομικρον» χωρίζεται σε δύο παραλλαγές· η μία ξεχωρίζει εύκολα στον μοριακό έλεγχο, ενώ η άλλη χρειάζεται πλήρη γονιδιακό.

Μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο επικεφαλής της εταιρείας Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι αν η «Ομικρον» προξενεί σπανιότερα βαριά νόσηση αλλά διαδίδεται περισσότερο, αυτό δεν είναι καλό. «Αν διαδοθεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, μπορεί να προκύψουν νέες μεταλλάξεις», είπε ο Μπουρλά.

Για ενδείξεις μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της «Ομικρον» έκανε λόγο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, διστάζοντας ακόμη να θέσει σε εφαρμογή το «σχέδιο Β» της κυβέρνησης που αφορά επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και τηλεργασία. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, αντιθέτως, παρότρυνε τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν από τώρα στην τηλεργασία.

Ετερόλογοι εμβολιασμοί

Τέλος, ως προς τους εμβολιασμούς, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) με κοινή ανακοίνωσή τους τάχθηκαν υπέρ των ετερόλογων εμβολιασμών, δηλαδή της ανάμειξης εμβολίων διαφορετικών κατασκευαστών. Μια τέτοια προσέγγιση «μπορεί να προσφέρει ευελιξία, ιδίως αν κάποιο εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο για οποιονδήποτε λόγο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT