Γερμανία: Τα παραλειπόμενα από μια ιστορική ημέρα

Γερμανία: Τα παραλειπόμενα από μια ιστορική ημέρα

Η γραβάτα του αντικαγκελάριου ήταν υπερβολικά κοντή και οι βουλευτές Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών βιάστηκαν να ορκιστούν.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ολαφ Σολτς τουίταρε «Είπα Ναι!», σαν να επρόκειτο για γάμο. Ολοι οι υπουργοί των Πρασίνων επέλεξαν τον πολιτικό όρκο, αντίθετα με εκείνους του FDP. Η γραβάτα του αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ ήταν υπερβολικά κοντή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατέφτασε με ποδήλατο κι οι βουλευτές Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών βιάστηκαν να ορκιστούν. Αυτά ήταν μερικά από τα στιγμιότυπα που σχολιάστηκαν από τον γερμανικό Τύπο κατά τη χθεσινή ιστορική μέρα, που σήμανε το τέλος της εποχής Μέρκελ.

Οι περισσότεροι υπουργοί έφτασαν στο παλάτι Μπελβιού, το γερμανικό προεδρικό μέγαρο στο Βερολίνο, με μαύρες λιμουζίνες. Ενας όμως έκανε τη διαφορά: ο πρώτος τουρκικής καταγωγής υπουργός, ο Τσεμ Οζντεμίρ, μέλος των Πρασίνων, ο οποίος ορκίστηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφίχθη με το ποδήλατό του. Στο κεφάλι φορούσε κράνος, ενώ πάνω από το μαύρο κοστούμι είχε φορέσει μπλε μπουφάν για να προστατευτεί από το κρύο της γερμανικής πρωτεύουσας. Την περγαμηνή διορισμού τη μάγκωσε πίσω από τη σέλα, όταν αναχώρησε.

Γερμανία: Τα παραλειπόμενα από μια ιστορική ημέρα-1
Ο πρώτος τουρκικής καταγωγής υπουργός, ο Τσεμ Οζντεμίρ, μέλος των Πρασίνων, ο οποίος ορκίστηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφίχθη για την τελετή με το ποδήλατό του, ενώ πάνω από το επίσημο κοστούμι φορούσε χειμωνιάτικο μπουφάν για το κρύο.

Φανατική ποδηλάτισσα είναι και η σύζυγος του Ολαφ Σολτς, Μπρίτα. Είναι υπουργός Παιδείας στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, αποφεύγει να μιλάει για τον ρόλο της στο πλευρό του καγκελαρίου και δεν σκοπεύει στο εξής να αναλάβει χρέη πρώτης κυρίας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ποστάρει συχνά φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται να εξερευνά είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο τη νέα της έδρα, το Πότσνταμ. Στη συνέχεια αναρτά τοπία, όπως μια γκρίζα κυριακάτικη εξόρμηση στο πάρκο Μπάμπελσμπεργκ, γνωστό για τα κινηματογραφικά στούντιο την εποχή της Βαϊμάρης ή την εντυπωσιακή Φιλαρμονική του Αμβούργου στο Ελβα, όπου ζούσε το ζευγάρι μέχρι πριν από τρία χρόνια. H χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε και από κάποια ευτράπελα: οι βουλευτές του SPD και των Πρασίνων βιάστηκαν να σηκωθούν όρθιοι για να ορκιστούν. Η σπουδή προκάλεσε θυμηδία και αμηχανία, καθώς κάποιοι βρέθηκαν να κάθονται και άλλοι να στέκονται. «Μπορείτε να περιμένετε λίγο», είπε η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Μπέρμπελ Μπας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT