Ουκρανία: Καθησυχάζει την Ανατ. Ευρώπη ο Μπάιντεν

Ουκρανία: Καθησυχάζει την Ανατ. Ευρώπη ο Μπάιντεν

Με σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους ηγέτες της Ουκρανίας, των βαλτικών Δημοκρατιών και των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, που βλέπουν με καχυποψία το ενδεχόμενο συνδιαλλαγής Ουάσιγκτον - Μόσχας στο Ουκρανικό.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών του, ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους ηγέτες της Ουκρανίας, των βαλτικών Δημοκρατιών και των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, που βλέπουν με καχυποψία το ενδεχόμενο συνδιαλλαγής Ουάσιγκτον – Μόσχας στο Ουκρανικό, ύστερα από την τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ο Αμερικανός πρόεδρος μας διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα κλείσει συμφωνία με τη Ρωσία πίσω από την πλάτη μας», δήλωσε στο Reuters σύμβουλος του προέδρου της Λιθουανίας, ύστερα από τη συνομιλία Πούτιν – Μπάιντεν. Προσέθεσε, δε, ότι ο Αμερικανός ηγέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ανήκουν στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ζήτησε από τον Μπάιντεν να δεσμευθεί ότι η πολιτική που θα ακολουθηθεί τελικά έναντι της Ρωσίας δεν θα αποφασιστεί στον στενό κύκλο των ΗΠΑ και των τεσσάρων μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών κρατών (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), τους ηγέτες των οποίων συμβουλεύθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος προτού συνομιλήσει με τον Πούτιν. «Τέσσερις χώρες δεν μπορούν να ομιλούν εξ ονόματος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ντούντα.

Μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν ανωτάτου επιπέδου διαβουλεύσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας όπου θα εξετασθούν οι ανησυχίες της Ρωσίας για την εθνική της ασφάλεια. Παράλληλα, ανώτεροι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον άφησαν να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν την ουκρανική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, που προβλέπουν μια ορισμένη αυτονομία στις περιοχές των ρωσόφωνων, κατοχυρωμένη με αλλαγή του συντάγματος. Επιπλέον, ανώτατοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεμήνυσαν ότι είναι πολύ απίθανο να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ την επόμενη δεκαετία.

Οι ηγέτες των χωρών της περιοχής δια- βλέπουν συνδιαλλαγή Ουάσιγκτον – Μόσχας στο Ουκρανικό.

Συνομιλία με Ζελένσκι

Την Πέμπτη το βράδυ, ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στη συνομιλία τους, που κράτησε περισσότερο από μία ώρα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «πιθανούς δρόμους για την επίλυση της κρίσης στο Ντονμπάς, ενώ έθιξαν και τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις της Ουκρανίας», όπως γνωστοποίησε ο Ζελένσκι.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, προειδοποίησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, ότι το Ουκρανικό είναι πιθανό να πυροδοτήσει μια κρίση των πυραύλων στην Ευρώπη, ανάλογη με εκείνη της Κούβας το 1962 και κάλεσε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αλλάξουν τακτική «προτού είναι πολύ αργά».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT