Γαλλία: «Όχι» Πεκρές σε ομοσπονδιακή Ε.Ε.

Γαλλία: «Όχι» Πεκρές σε ομοσπονδιακή Ε.Ε.

Οι θέσεις της υποψήφιας του συντηρητικού κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σκιαμαχώντας ενάντια στον λιγότερο ή περισσότερο φανταστικό αντίπαλο της «ομοσπονδιακής Ευρώπης», η συντηρητική υποψήφια Βαλερί Πεκρές άρχισε την προεκλογική της εκστρατεία για την προεδρία της Γαλλίας. Η Πεκρές, η οποία –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– αποτελεί απειλή για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, περιγράφει τον εαυτό της ως «1/3 Θάτσερ, 2/3 Μέρκελ».

Κλείνοντας το μάτι στην γκωλική παράδοση του κόμματός της, η Πεκρές τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να μην ενσωματωθούν σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη. «Ακούω κάποιους εταίρους μας στη Γερμανία να λένε ότι η Ε.Ε. πρέπει να εξελιχθεί σε ομόσπονδο κράτος», είπε η 65χρονη υποψήφια σε προεκλογική εκδήλωση, που αρχικά είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί ενώπιον ακροατηρίου 5.000 ατόμων, αλλά εν συνεχεία περιορίστηκε λόγω κορωνοϊού. «Ευγενικά, αλλά αμετακίνητα, λέω όχι».

Οι ιδέες περί ομοσπονδιακής Ευρώπης βρίσκονται σε αποδρομή, αν και η συμφωνία συγκυβέρνησης στη Γερμανία θέτει ως στόχο ένα «ομόσπονδο ευρωπαϊκό κράτος», εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί μετά τη σύγκλιση συντακτικής συνέλευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Πεκρές προσέθεσε, επίσης, ότι όραμά της αποτελεί να μην είναι η Γαλλία «υποταγμένη» στις ΗΠΑ και να μην αποχωρήσει άλλη χώρα από την Ε.Ε., όπως συνέβη με τη Βρετανία.

Αν η Πεκρές περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με αντίπαλο τον νυν πρόεδρο Μακρόν, οι δημοσκοπήσεις δίνουν επικράτηση της Πεκρές με ποσοστό 52%-48%. Η Πεκρές διοικεί την ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού, ενώ έχει διατελέσει υπουργός στην τελευταία συντηρητική κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί.

Η Πεκρές προσέθεσε ότι θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Γερμανία παρότι ο καγκελάριος Σολτς ανήκει σε διαφορετική πολιτική οικογένεια. «Θα συνεργαστώ μαζί του γιατί η Γερμανία έχει καίριο ρόλο ως σύμμαχος», είπε η συντηρητική υποψήφια, «αλλά η συνεργασία δεν υπάρχει χωρίς ειλικρίνεια».

Η αντίπαλος του Μακρόν, που περιγράφει τον εαυτό της ως «1/3 Θάτσερ, 2/3 Μέρκελ», θέλει ανεξάρτητα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Στην Ουγγαρία ο Μακρόν

Εξάλλου, ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στην Ουγγαρία, σε μια ακόμη πιο απαιτητική άσκηση πολιτικής εξισορρόπησης από αυτήν ανάμεσα στην Πεκρές και τον Σολτς. Ο Μακρόν συνάντησε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος επίσης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κάλπες, την άνοιξη. Ο Ορμπαν έχει υποδεχθεί τους τελευταίους μήνες στη Βουδαπέστη τους ακροδεξιούς αντιπάλους του Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν και Ερίκ Ζεμούρ.

«Εχουμε πολιτικές διαφωνίες, που είναι γνωστές, αλλά έχουμε και τη θέληση να συνεργαστούμε για την Ευρώπη και να αναπτύξουμε μια ειλικρινή εταιρική σχέση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τον χαιρετισμό με γροθιές, αντί χειραψίας, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό. «Πολιτικοί αντίπαλοι και Ευρωπαίοι εταίροι την ίδια στιγμή: αποδεχόμαστε τον ορισμό που δίνει η Γαλλία, η πατρίδα των εγκυκλοπαιδιστών», είπε ο Βίκτορ Ορμπαν.

Στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο ηγετών βρέθηκαν ζητήματα επενδύσεων, πυρηνικής ενέργειας και ευρωπαϊκής άμυνας. Εν συνεχεία ο Γάλλος πρόεδρος επρόκειτο να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της ουγγρικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια πιθανότητες να επικρατήσουν του Ορμπαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT