Κορωνοϊός: Παγκόσμιο ρεκόρ 800.000 θανάτων στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Παγκόσμιο ρεκόρ 800.000 θανάτων στις ΗΠΑ

Τον αδιανόητο αριθμό των 800.000 ξεπέρασαν οι καταγεγραμμένοι νεκροί από κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν κάνει αισθητή την παρουσία της στη χώρα η παραλλαγή «Ομικρον».

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τον αδιανόητο αριθμό των 800.000 ξεπέρασαν οι καταγεγραμμένοι νεκροί από κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν κάνει αισθητή την παρουσία της στη χώρα η παραλλαγή «Ομικρον». Από τους θανάτους αυτούς, οι 500.000 καταγράφηκαν μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού, από το οποίο αυτοεξαιρέθηκαν εκατομμύρια Αμερικανοί.

Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το 15% των 5,3 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων θανάτων από τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Πλήρως εμβολιασμένο είναι μόλις το 60% του πληθυσμού, περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οταν έφθασαν στη χώρα τα πρώτα εμβόλια, είχαν χάσει τη ζωή τους 300.000 Αμερικανοί. Στα μέσα Ιουνίου, όταν στην πλειονότητά τους οι Αμερικανοί που το επιθυμούσαν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, οι νεκροί ήταν 600.000. Οι επόμενοι 200.000 νεκροί ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι. «Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν τώρα, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί», είπε ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, Κρις Μπέγιερ.

Χειρότερα στην Αγγλία

Τα κρούσματα στη Βρετανία μπορεί να φθάσουν το 1 εκατομμύριο την ημέρα έως το τέλος του μήνα.

Οι δείκτες της πανδημίας παρουσιάζουν ανησυχητική άνοδο στις ΗΠΑ, αλλά πολύ πιο ανησυχητική είναι αυτή την περίοδο η κατάσταση στη Βρετανία. Η επικεφαλής της Βρετανικής Υγειονομικής Υπηρεσίας, Τζένι Χάρις, δήλωσε χθες ότι η παραλλαγή «Ομικρον» αποτελεί «πιθανώς τη σοβαρότερη απειλή από την αρχή της πανδημίας». Η επικεφαλής των συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης για θέματα δημόσιας Υγείας, Σούζαν Χόπκινς, εκτίμησε ότι τα κρούσματα στη χώρα μπορεί να φθάσουν το 1 εκατομμύριο την ημέρα έως το τέλος του μήνα, ενώ δεν προχώρησε σε εκτιμήσεις για το πότε μπορεί να καμφθεί ο ταχύτατος ρυθμός πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων.  

Υπάρχει σειρά αναφορών για κρούσματα μεταξύ εμβολιασμένων, ακόμη και με τρεις δόσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εργαστηριακές έρευνες, τα κρούσματα αυτά έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να απαιτήσουν νοσηλεία.  

Ανάγκη για άμεσα μέτρα

Η επιτροπή ειδικών Sage κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση «να σπάσει τον κύκλο της μετάδοσης» λαμβάνοντας άμεσα περιοριστικά μέτρα «τώρα, όχι την επόμενη εβδομάδα, όχι μετά τα Χριστούγεννα». Αντιμέτωπος με το αίτημα αυτό κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον επέμεινε στην παρούσα στρατηγική, για μάσκες, τηλεργασία και διαβατήριο εμβολιασμού, μέτρα που ψηφίστηκαν με απώλειες συντηρητικών βουλευτών το βράδυ της Τρίτης. «Μέτρα τώρα» λαμβάνει η Ολλανδία, η οποία αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία μία εβδομάδα νωρίτερα και να παρατείνει το μερικό lockdown, που ισχύει από τις 5 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT