Ουκρανικό: Αλληλεγγύη και προειδοποιήσεις

Ουκρανικό: Αλληλεγγύη και προειδοποιήσεις

Γαλλογερμανική στήριξη στο Κίεβο και «καμπανάκι» στη Μόσχα για την ένταση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς είχε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τη διαχείριση της έντασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, οι τρεις ηγέτες επανέλαβαν την προσήλωσή τους στο διαπραγματευτικό σχήμα της Νορμανδίας (Ουκρανία, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία) με σκοπό την εξεύρεση μόνιμης λύσης στη σύγκρουση και τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Με ανάρτησή του στο Twitter μετά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον κ. Μακρόν (πριν από τη συνάντηση των τριών), ο κ. Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου, θα δώσει «ειδική προσοχή» στην ασφάλεια της Ουκρανίας και στην «απώθηση της υβριδικής επιθετικότητας» κατά της Ευρώπης.

Συμμετοχή στη Σύνοδο

Ο κ. Ζελένσκι βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα για τη χθεσινή συνάντηση κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Ε.Ε., Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, με τη Λευκορωσία απούσα, καθώς έχει αναστείλει τη συμμετοχή της στο σχήμα). Σήμερα θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο αρχηγείο της Συμμαχίας. Τόσο στη συνάντηση κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης όσο και στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., το ζήτημα της ρωσικής επιθετικότητας απέναντι στην Ουκρανία θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Στόχος, η μόνιμη λύση στη σύγκρουση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Στα συμπεράσματα της σημερινής Συνόδου αναμένεται να σταλεί μια έντονη προειδοποιητική βολή. «Το μήνυμα προς τη Ρωσία είναι απολύτως σαφές. Η κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη. Αν την παραβιάσει, θα πληρώσει ένα πολύ υψηλό τίμημα», σημείωνε χθες υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης, που δήλωνε εντυπωσιασμένος από τον βαθμό ενότητας των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο ζήτημα.   

«Υψηλό τίμημα»

Στην πρώτη ενημέρωση της γερμανικής Βουλής ως καγκελάριος χθες, ο Ολαφ Σολτς χρησιμοποίησε την ίδια φράση σχετικά με τις συνέπειες μιας ρωσικής επίθεσης – «υψηλό τίμημα». Ταυτόχρονα, όμως, τάχθηκε υπέρ του «εποικοδομητικού διαλόγου» με τη Μόσχα, μια διατύπωση που δεν θα κατευνάσει τις πάγιες ανησυχίες των χωρών της Βαλτικής για τη στάση του Βερολίνου απέναντι στο καθεστώς Πούτιν. Αντιστοίχως, τα ανοίγματα του κ. Μακρόν προς τον Ρώσο πρόεδρο τα τελευταία χρόνια –παρότι δεν έχουν βρει ανταπόκριση– έχουν γίνει δεκτά με βαθιά καχυποψία από τις χώρες της Ε.Ε., οι οποίες νιώθουν πιο αισθητή τη ρωσική απειλή.

Νωρίτερα, στην πρώτη επίσημη ομιλία του στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τη Γαλλία. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα αναλάβει καμία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία χωρίς στενή συνεργασία και συνεννόηση με τους Γάλλους φίλους μας. Η επιτυχία της Ευρώπης είναι το σημαντικότερο εθνικό μας μέλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT