Δεξιότερα το γερμανικό CDU με τον Μερτς

Δεξιότερα το γερμανικό CDU με τον Μερτς

Στροφή προς τα δεξιά συνιστά η επιλογή του Φρίντριχ Μερτς για την ηγεσία του  Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η οποία θεωρείται δεδομένη μετά την επικράτησή του στο εσωκομματικό δημοψήφισμα, την Παρασκευή.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στροφή προς τα δεξιά συνιστά η επιλογή του Φρίντριχ Μερτς για την ηγεσία του  Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η οποία θεωρείται δεδομένη μετά την επικράτησή του στο εσωκομματικό δημοψήφισμα, την Παρασκευή. Ο 66χρονος πρώην λομπίστας έχει υποστηρικτές κυρίως μεταξύ ανδρών άνω των 50, ενώ οι επιδόσεις του σε νεανικότερα ακροατήρια, καθώς και μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων είναι χαμηλότερες.

Ο Μερτς, πρώην διευθυντής του επενδυτικού κολοσσού BlackRock στη Γερμανία, υπόσχεται ανανέωση και έμφαση στην οικονομία. «Προκειμένου να ανεβάσει τα χαμηλά ποσοστά του CDU στις δημοσκοπήσεις, ο Μερτς θα πρέπει να στοχεύσει πέρα από τους οικονομικά φιλελεύθερους συντηρητικούς ψηφοφόρους μεγάλης ηλικίας», παρατηρεί το περιοδικό Der Spiegel. Αυτό θα ήταν πιο εύκολο για έναν υποψήφιο που δεν μεταφέρει τις δικές του «αποσκευές».

O αντι-Μέρκελ θα πάρει επίσημα τα ηνία του κόμματος των Χριστιανο-δημοκρατών τον Ιανουάριο.

Ο Μερτς ετοιμάζεται να χρισθεί αρχηγός του κόμματος στο συνέδριο του Ιανουαρίου 2022, ενώ βρίσκεται στην πολιτική (με διαλείμματα για εξαιρετικά προσοδοφόρα απασχόληση στην άσκηση πολιτικής επιρροής για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών) από το 1980. Εχει στο ιστορικό του ψηφοφορίες, όπως αυτή εναντίον της ποινικοποίησης του βιασμού στον γάμο, υπέρ της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 70 και της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Εχει επίσης κινηθεί δικαστικά προκειμένου να μη δημοσιευθούν τα συμπληρωματικά εισοδήματά του.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Civey μεταξύ του γενικού πληθυσμού, μόλις ένας στους τρεις νέους θεωρεί ότι ήταν ορθή η απόφαση των Χριστιανοδημοκρατών να επιλέξουν τον Μερτς ως επικεφαλής, ποσοστό που αυξάνεται προοδευτικά με την ηλικία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT