Θυμός στον Λευκό Οίκο για τον Μάντσιν

Θυμός στον Λευκό Οίκο για τον Μάντσιν

Η ναυαρχίδα της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν μόλις βυθίστηκε από φίλια πυρά, αν μπορεί να ονομαστεί φίλος ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν από τη Δυτική Βιρτζίνια.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η ναυαρχίδα της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν μόλις βυθίστηκε από φίλια πυρά, αν μπορεί να ονομαστεί φίλος ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν από τη Δυτική Βιρτζίνια, ο οποίος έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων το πιο σημαντικό πρόγραμμα στην ατζέντα του Αμερικανού προέδρου, καταρρίπτοντας τις ελπίδες εκατομμυρίων Αμερικανών για κοινωνικά και περιβαλλοντικά προγράμματα. Ο Μάντσιν ανακοίνωσε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Fox News, ότι θα καταψηφίσει το πρόγραμμα Build Back Better, ενώ λίγο αργότερα ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, απάντησε ότι το πρόγραμμα θα εισαχθεί προς ψήφιση όσες φορές χρειαστεί προκειμένου να εγκριθεί.

Ο γερουσιαστής από τη Δυτική Βιρτζίνια ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το πρόγραμμα Build Back Better του Τζο Μπάιντεν.

Η οργή του Λευκού Οίκου είναι μεγάλη, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει περάσει όλη την προηγούμενη εβδομάδα διαπραγματευόμενος με τον Μάντσιν, που επιτίθεται στην ατζέντα του από συντηρητικές θέσεις. Ο Μάντσιν, Δημοκρατικός μόνο κατ’ όνομα, είναι ο 50ός από τους 50 Δημοκρατικούς γερουσιαστές που απαιτούνται για την πλειοψηφία στη Γερουσία (η ψήφος της αντιπροέδρου μετρά ως διπλή). Η αρχική, φιλόδοξη ατζέντα του Αμερικανού προέδρου, ύψους 4 τρισ. δολαρίων για δέκα χρόνια, ψαλιδίστηκε σε 1,7 τρισ. δολάρια, ενώ ένα κομμάτι της αποσπάστηκε και ψηφίστηκε ως χωριστό νομοσχέδιο, στα τέλη Οκτωβρίου. Επρόκειτο για τεράστιο πολιτικό σφάλμα, σύμφωνα με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η οποία και τότε υποστήριζε ότι αν τα προγράμματα στα οποία συμφωνεί ο Μάντσιν, και οι Ρεπουμπλικανοί, αποσπασθούν από την υπόλοιπη ατζέντα, τότε δεν θα έχει κανένα κίνητρο να ψηφίσει το δεύτερο, μεγαλύτερο νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επιδόματα τέκνων, χρηματοδότηση της καθολικής πρόσβασης στους παιδικούς σταθμούς και μέτρα για τη δραστική μείωση τιμών φαρμάκων όπως η ινσουλίνη. Επίσης, εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για περιβαλλοντικά προγράμματα. Το ερώτημα είναι τι θα απομείνει από όλα αυτά αν και όταν ψηφιστεί κάτι που να θυμίζει το αρχικό νομοσχέδιο.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT