Βρετανία: Επί ξυρού ακμής ο Μπόρις Τζόνσον λόγω πανδημίας

Βρετανία: Επί ξυρού ακμής ο Μπόρις Τζόνσον λόγω πανδημίας

Οργή έπειτα από φωτογραφία του όπου πίνει κρασί με συνεργάτες στο lockdown

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξόργισε τους Βρετανούς, που επανειλημμένως υποβλήθηκαν σε αυστηρούς περιορισμούς και ήδη θρηνούν 148.000 θανάτους από COVID, φωτογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα The Guardian, στην οποία απαθανατίζεται ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και συνεργάτες του να απολαμβάνουν χαλαροί κρασί και μεζέ στους κήπους της πρωθυπουργικής κατοικίας, το ηλιόλουστο απόγευμα της 15ης Μαΐου 2020. Εκείνη την εποχή, εν μέσω σκληρού lockdown, οι συμπατριώτες του δεν μπορούσαν να συναντηθούν παρά με έναν ενήλικο, που δεν κατοικούσε στο ίδιο σπίτι, σε υπαίθριο χώρο και με τήρηση απόστασης δύο μέτρων. Στην κοινωνική εκδήλωση στην πρωθυπουργική κατοικία συμμετείχαν τουλάχιστον 19 άτομα, σε τέσσερις ομάδες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται να συζητά αμέριμνος με τη σύζυγό του, που κρατάει στην αγκαλιά της τον νεογέννητο γιο τους. Το πρωθυπουργικό γραφείο, παρά τα φωτογραφικά πειστήρια, υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μια «συνάντηση εργασίας», η οποία δεν παραβίαζε τους κανόνες. Κατά πόσον αυτή η δικαιολογία είναι αποδεκτή από την κοινή γνώμη, είναι άκρως αμφίβολο.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Ipsos – Mori έδειξε έξι στους δέκα ενήλικους Βρετανούς εκτιμούν ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα κατέχει το πρωθυπουργικό  αξίωμα στα τέλη του νέου χρόνου. Η φωτογραφία από την κοινωνική συνάθροιση στην Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω lockdown, και η απώλεια ελέγχου του Συντηρητικού Κόμματος έχουν εξοργίσει τους Βρετανούς.

Πλήγμα στη δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού η παραίτηση του υπουργού Brexit και η ανταρσία στους Τόρις.

Δριμεία κριτική

Δριμεία κριτική άσκησαν οι οικείοι και οι φίλοι των θυμάτων της πανδημίας. Ο σύλλογος «Δικαιοσύνη για τις οικογένειες των θυμάτων της COVID-19» επισημαίνει ότι την εποχή που διασκέδαζε ο Μπόρις Τζόνσον, τα άτομα που μπορούσαν να παραστούν σε μια κηδεία ήταν πολύ λιγότερα από τα 19 που συμμετείχαν στη χαλαρή εκδήλωση στην Ντάουνινγκ Στριτ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι εξουθενωτικό να βλέπει κανείς τη διαρκή, σκανδαλώδη έλλειψη σεβασμού προς τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και όλους όσοι θυσίασαν τόσο πολλά για τον έλεγχο της πανδημίας».

Μια άλλη εξέλιξη που, επίσης, κλονίζει τη δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον είναι η παραίτηση του υπουργού Ντέιβιντ Φροστ, αρμοδίου για τις διαπραγματεύσεις του Brexit. Ο Φροστ, στην επιστολή του, αναφέρει ότι έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί εξαιτίας της διαφωνίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό για τους περιορισμούς κατά της COVID, τις κλιματικές επιλογές της κυβέρνησης και την αύξηση της φορολογίας. Στους νέους περιορισμούς για τον έλεγχο της πανδημίας αντιτίθεται και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρισί Σουνάκ, ο οποίος επιμένει ότι πρέπει πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης να υπάρξουν σαφέστερα στοιχεία για τη δράση και την απειλή της «Ομικρον». Την ίδια άποψη συμμερίζονται τουλάχιστον δέκα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT