Αποκαλύπτεται και φοβίζει η «Όμικρον»

Αποκαλύπτεται και φοβίζει η «Όμικρον»

Tις πρώτες απαντήσεις για τη συμπεριφορά της μετάλλαξης «Ομικρον», όπως και τις ομοιότητες και διαφορές με τη γνωστή μας «Δέλτα», δίνει μελέτη που εκπονήθηκε από τους ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τελικά τη σημασία της μετάλλαξης «Ομικρον», όπως και τις ομοιότητες και τις διαφορές με τη γνωστή μας «Δέλτα», αποπειράται να απαντήσει μελέτη που εκπονήθηκε από τους ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου.

Βασικό συμπέρασμα της έρευνάς τους είναι ότι η «Ομικρον», που επικυριαρχεί όλων των υπόλοιπων στελεχών του κορωνοϊου με ιλιγγιώδη ταχύτητα, δεν προκαλεί ηπιότερη νόσο από τη «Δέλτα», όπως πολλοί πίστευαν. Η άποψη περί της ηπιότητας της νέας μετάλλαξης είναι μια πλάνη που βασίστηκε στα δεδομένα της Νότιας Αφρικής, χωρίς να συνυπολογιστεί προηγουμένως ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι νεότερος και ότι ένα μεγάλο ποσοστό του είχε ήδη αναρρώσει από COVID προτού νοσήσει από την «Ομικρον».

Μεταδοτικότητα

Η μελέτη, επίσης, διαπιστώνει ότι η πιθανότητα επαναλοίμωξης εκείνων που ανέρρωσαν από κορωνοϊό από την «Ομικρον» είναι πέντε φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι με τη «Δέλτα». Οι δύο εμβολιαστικές δόσεις φαίνεται ότι προσφέρουν ελλιπή προστασία έναντι της λοίμωξης από την «Ομικρον», η οποία δεν ξεπερνάει το 20%, δηλαδή όσο είναι η φυσική προστασία που απέκτησαν όσοι νόσησαν. Η αναμνηστική δόση βελτιώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της «Ομικρον», ώστε να φτάνει περίπου το 80%. Στη μελέτη εξετάστηκαν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca.

Η άποψη περί της ηπιότητάς της είναι πλάνη που βασίστηκε σε δεδομένα της Νότιας Αφρικής, χωρίς να συνυπολογιστούν οι διαφορές στον πληθυσμό.

Οσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου που προκαλεί η προσβολή από την «Ομικρον», οι Βρετανοί επιστήμονες παραδέχονται ότι είναι δυσχερής η συγκριτική μελέτη μεταξύ των δύο μεταλλάξεων, της «Ομικρον» και της «Δέλτα». Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη ένδειξη ότι η «Ομικρον» προκαλεί ηπιότερη νόσο από το προηγούμενο στέλεχος του κορωνοϊού. Οι εκτιμήσεις των Βρετανών ειδικών βασίστηκαν στο ποσοστό των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στην «Ομικρον» και εμφάνισαν συμπτώματα ή χρειάστηκαν νοσηλεία.

Πόσο βαριά νόσο προκαλεί η νέα μετάλλαξη είναι πολύ πρόωρο να υπολογιστεί, αφού η εμφάνισή της είναι σχετικά πρόσφατη. Προκειμένου να καταλήξουν σε συμπέρασμα οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας 11.329 ατόμων που προσβλήθηκαν από την «Ομικρον», συγκρίνοντάς την με αυτήν περίπου 200.000 ανθρώπων που προσβλήθηκαν από διαφορετικά στελέχη.

Τα συμπτώματα

Οσον αφορά τα συμπτώματα που προκαλεί η «Ομικρον», μελέτη του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι τα συχνότερα είναι πονοκέφαλος, ρινική συμφόρηση, συνάχι, φτέρνισμα, κόπωση (ήπια ή σοβαρή) και πονόλαιμος, κανένα δηλαδή από τα κλασικά συμπτώματα COVID (πυρετός, βήχας, ανοσμία και αγευσία). Παράλληλα, η δρ Ανζελίκ Κότζι, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νότιας Αφρικής, όπου ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά η «Ομικρον», επισημαίνει ότι ένα από τα κυρίαρχα συμπτώματα που προκαλεί η μετάλλαξη είναι ο ήπιος ερεθισμός του λαιμού. Οι επιστήμονες, πάντως, υπογραμμίζουν ότι πολύ εύκολα ένας ασθενής μπορεί να θεωρήσει ότι πάσχει από γρίπη ή ένα χειμωνιάτικο κρυολόγημα, ενώ στην πραγματικότητα νοσεί με COVID και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να υποβαθμίσει την κατάσταση.

Eνα άλλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της «Ομικρον», που αποδεικνύει την έκρηξη των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, είναι η τεράστια ικανότητα μετάδοσης που διαθέτει, η οποία ξεπερνάει πιθανώς ακόμα και κατά 70 φορές αυτήν της «Δέλτα». Eίναι σημαντικό, ιδιαίτερα λίγες ημέρες πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, να γνωρίζουμε αν νοσούμε από την «Ομικρον», ώστε να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις προστατεύοντας τον κοινωνικό μας περίγυρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT