Προς επέκταση η σινο-γερμανική συνεργασία

Προς επέκταση η σινο-γερμανική συνεργασία

Σι και Σολτς είχαν την πρώτη τους τηλεφωνική συνομιλία με επίκεντρο την πράσινη και ψηφιακή οικονομία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, στην οποία οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν και να προωθήσουν τη σινο-γερμανική φιλία, να εγγυηθούν τη στενή συνεργασία των δύο κρατών σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα και να υπερασπισθούν την πολυμέρεια στις διεθνείς σχέσεις. Ο πρόεδρος Σι συνεχάρη για ακόμη μία φορά τον Ολαφ Σολτς για την εκλογή του στην καγκελαρία, υπογραμμίζοντας ότι η σχέση Κίνας – Γερμανίας αποτελεί τον «ανεμοδείκτη» της συνεργασίας Κίνας – Ε.Ε. Ο Κινέζος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι η σχέση των δύο χωρών πρέπει να βασισθεί σε προοπτική πεντηκονταετίας και να λάβει διεθνή χαρακτήρα, με την επέκτασή της σε άλλα κράτη της Ασίας και της Ευρώπης.

Ο κ. Σι κάλεσε τις δύο πλευρές να προωθήσουν την αμοιβαία συνεργασία με κύριο γνώμονα τον ρεαλισμό, αναζητώντας ενεργά νέους τομείς σύμπλευσης, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ψηφιακή οικονομία και η απελευθέρωση των δυνατοτήτων του τομέα των υπηρεσιών. «Καλωσορίζουμε την πρόθεση των γερμανικών επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία τους και τα πλεονεκτήματά τους προκειμένου να αδράξουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει το κινεζικό οικονομικό άνοιγμα. Ελπίζουμε επίσης η Γερμανία να προσφέρει ισότιμο και δίκαιο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας για τις κινεζικές εταιρείες. Η Γερμανία αποτελεί κόμβο στην υπερταχεία σιδηροδρομική γραμμή Κίνας – Ευρώπης, ενώ πιστεύω ότι η πρωτοβουλία “Ζώνη και Δρόμος” θα προωθήσει τη σύνδεση της ευρασιατικής ηπείρου», είπε ο Σι, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης κινεζικής εφημερίδας Global Times.

Ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε επίσης να επιλυθούν οι περιφερειακές εντάσεις μέσω διαλόγου, καταδικάζοντας κάθε ηγεμονική πράξη και ψυχροπολεμική αντίληψη, απ’ όπου κι αν προέρχεται. «Ελπίζουμε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στη σταθεροποίηση των σχέσεων Ε.Ε. – Κίνας», κατέληξε ο πρόεδρος Σι. Η Γερμανία, είπε ο κ. Σολτς, θέλει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία της 50ής επετείου της σύναψης διπλωματικών σχέσεων με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για να εγκαινιάσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε θέματα κλιματικής αλλαγής, ενέργειας και οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT