Απρόβλεπτες οι εκλογές στη Γαλλία

Πιο απρόβλεπτες από ποτέ είναι οι γαλλικές προεδρικές εκλογές της άνοιξης, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Πιο απρόβλεπτες από ποτέ είναι οι γαλλικές προεδρικές εκλογές της άνοιξης, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde. Τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές, η αβεβαιότητα είναι πρωτόγνωρη.

Επί μήνες προεξοφλείτο ότι η αναμέτρηση του δεύτερου γύρου θα διεξαγόταν ανάμεσα στον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στην άκρα Δεξιά, είτε με τη μορφή της Μαρίν Λεπέν είτε του Ερίκ Ζεμούρ. Ομως, η πιθανότητα να περάσει στον δεύτερο γύρο η Βαλερί Πεκρές, υποψήφια του συντηρητικού κόμματος Les Republicains, δεν μπορεί πλέον να παραγνωριστεί.

Μεγάλη έρευνα του ινστιτούτου Ipsos σε συνδυασμό με ινστιτούτο της σχλής Sciences Po και του ινστιτούτου Ζαν Ζορές, σε δείγμα σχεδόν 11.000 ατόμων, διαπίστωσε αύξηση των ποσοστών της Βαλερί Πεκρές κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Η συντηρητική υποψήφια φθάνει το 17%, κατακτώντας τη δεύτερη θέση πίσω από τον Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συγκεντρώνει 24%, χάνοντας 1,5 μονάδα προς όφελος της Πεκρές. Η Λεπέν και ο Ζεμούρ αλληλοεξουδετερώνονται, καθώς ισοψηφούν στην τρίτη θέση με ποσοστά 14,5 έκαστος, και αποκλείονται από τον δεύτερο γύρο. Τα ποσοστά αυτά εξήχθησαν μόνον από τις προτιμήσεις του 61% των ερωτηθέντων, οι οποίοι δήλωσαν βέβαιοι ότι θα προσέλθουν στις κάλπες. Το ποσοστό αυτό είναι 9 μονάδες χαμηλότερο από το ποσοστό όσων δήλωναν βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν την ίδια εποχή προ τετραετίας.

Αγνωστο ποιος θα βρεθεί απέναντι στον Μακρόν στον δεύτερο γύρο για την προεδρία.

Η αποχή

Θα έμπαινε κανείς στον πειρασμό να διαπιστώσει ότι το μόνο βέβαιο σε αυτές τις εκλογές της αβεβαιότητας είναι ότι θα σαρώσει η αποχή, αλλά ούτε και αυτό ισχύει, αφού οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, μπορεί να ενδιαφερθεί για την εκλογική διαδικασία, όσο αυτή πλησιάζει. «Μένει να φανεί ποιον θα ψηφίσουν», σχολίασε η γαλλική εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT