Στο προσκήνιο η μετανάστευση

Συνάντηση του Τσαβούσογλου με εκπροσώπους των χωρών του Βίσεγκραντ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Η εικόνα των υπουργών Εξωτερικών της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, Σιτζάρτο, Ράου και Λιφάφσκι, της υφυπουργού Εξωτερικών της Σλοβακίας Μπρόκοβα, και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου, που αντάλλασσαν πάσες, χθες, σε γήπεδο της Βουδαπέστης, σχεδιάστηκε από τα επικοινωνιακά επιτελεία ως μια εικόνα χαλάρωσης στο περιθώριο της συνόδου ανάμεσα στις χώρες του Βίσεκγκραντ και την Τουρκία. Ηταν δύσκολο, όμως, να αποφευχθεί ο συνειρμός με τις ανθρώπινες ζωές, την ευθύνη των οποίων «πασάρει» η μία χώρα στην άλλη.

Ζωές όπως αυτές των 160 ανθρώπων που πνίγηκαν μόλις την τελευταία εβδομάδα σε δύο ναυάγια στα ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Από τους 110 επιβαίνοντες σε ξύλινη βάρκα που βούλιαξε την Παρασκευή διασώθηκαν οι οκτώ, ενώ στο δεύτερο ναυάγιο, το Σάββατο, χάθηκαν τουλάχιστον 62 άνθρωποι.

Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχουν πνιγεί φέτος στη Μεσόγειο, αντί 980 το 2020. Οι απόπειρες διάσχισης μέσω Λιβύης έχουν επίσης αυξηθεί, με τη λιβυκή ακτοφυλακή να έχει εμποδίσει 31.500 διασχίσεις φέτος, αντί 11.000 πέρυσι.

Κλειστά σύνορα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι απαιτείται σταδιακή αποκατάσταση σχέσεων με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, χωρίς αναγνώριση.

Την ίδια στιγμή που η διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου γίνεται θανατηφόρα παγίδα, το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού μετώπου κατά της μετανάστευσης, που σχηματίζουν οι χώρες του Βίσεγκραντ, είναι πώς θα σφραγιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της συζήτησής τους με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών χθες στη Βουδαπέστη. «Θα εξακολουθήσουμε τη συνεργασία μας με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας», είπε ο Μεχμέτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση, στην οποία επίσης έγιναν εκτενείς αναφορές στο Αφγανιστάν.

Οι Αφγανοί

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι απαιτείται σταδιακή αποκατάσταση σχέσεων με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, χωρίς αναγνώριση. «Είπα στους φίλους μου για τη σημασία της σταδιακής αποκατάστασης σχέσεων με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, χωρίς να την αναγνωρίσουμε, και τους περιέγραψα το αποτέλεσμα που είχε έως τώρα η εμπλοκή της Τουρκίας», είπε. Ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «νέα ανθρωπιστική κρίση» στο Αφγανιστάν και «κίνδυνο μαζικής μετανάστευσης». Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, τόσο το Αφγανιστάν όσο και οι γειτονικές του χώρες και οι Αφγανοί που ζουν σε αυτές πρέπει να υποστηριχθούν από τη διεθνή κοινότητα, με βάση την έκκληση που έχει απευθύνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν ζητήσει επισιτιστική βοήθεια για να στηρίξουν τα 20 εκατομμύρια Αφγανών που αντιμετωπίζουν διατροφική ανασφάλεια και για να ανοικοδομήσουν την οικονομία. «Ως προς τη μετανάστευση, η συνεργασία, η δίκαιη κατανομή βαρών και οι εθελοντικές και ασφαλείς επιστροφές είναι ιδιαίτερα σημαντικές», είπε ο Τούρκος υπουργός. Ως προς την προσφυγική κρίση στα βορειοανατολικά σύνορα της Ε.Ε., ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε τη συμμαχία της χώρας του με την Πολωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT