Κόντρα Ε.Ε. – Πολωνίας: Διαδικασία επί παραβάσει εκκίνησε η Κομισιόν

Κόντρα Ε.Ε. – Πολωνίας: Διαδικασία επί παραβάσει εκκίνησε η Κομισιόν

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που αμφισβήτησε την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

«Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση παραβίασε τις γενικές αρχές της αυτονομίας, της υπεροχής, της αποτελεσματικότητας και της ενιαίας εφαρμογής του δικαίου στην Ενωση, καθώς και τις δεσμευτικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θεωρούμε επίσης ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου σύμφωνα με τον νόμο δικαστηρίου, όπως απαιτεί η συνθήκη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δεν συμφωνεί με την άποψη της Κομισιόν που αφορά το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο και απορρίπτει τις κατηγορίες για πολιτικοποίησή του, αντιδρώντας στη σχετική απόφαση κατά της Βαρσοβίας.

Η έννοια της διαδικασίας επί παραβάσει στην Ε.Ε. αποτελεί ένα από τα μέσα τα οποία διαθέτει η Ένωση για κράτη – μέλη τα οποία δεν εφαρμόζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται από τις Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το θεσμικό όργανο το οποίο μπορεί να κινήσει την διαδικασία είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μπορεί να προσφύγει δικαστικώς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο από την πλευρά του δύναται να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις για τις υπό αναφορά ενώπιον του παραβιάσεις του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT