Μέχρις εσχάτων η διαμάχη με την Πολωνία

Μέχρις εσχάτων η διαμάχη με την Πολωνία

Δίμηνο τελεσίγραφο στη Βαρσοβία δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η απόπειρα συνεννόησης απέτυχε, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε χθες διαδικασία επί παραβάσει εις βάρος της Πολωνίας, προσβάλλοντας τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες το πολωνικό δίκαιο υπερισχύει του ευρωπαϊκού.

«Οι θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής έννομης τάξης -κυρίως τα πρωτεία του ευρωπαϊκού δικαίου- ρέπει να γίνονται σεβαστές», σημείωσε ο επίτροπος Ντιντιέ Ρεϊντέρ, προσθέτοντας ότι δεν κατέστη δυνατό να επιλυθεί το ζήτημα μέσω διαλόγου. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, εκφράζοντας «σοβαρές ανησυχίες για το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας». Η διαδικασία αφήνει περιθώριο δύο μηνών στην Πολωνία να διευθετήσει το ζήτημα, αλλιώς απειλείται με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πιθανώς με νέα πρόστιμα εις βάρος της χώρας.

Οι Βρυξέλλες και η Βαρσοβία βρίσκονται ήδη σε σύγκρουση με αφορμή την ίδρυση πειθαρχικού οργάνου για δικαστές, το οποίο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση υπονομεύει την ανεξαρτησία της πολωνικής Δικαιοσύνης. Τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε στην Πολωνία πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα για μη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο θέμα αυτό. Η κυβέρνηση της Πολωνίας υποστηρίζει ότι η ίδρυση του πειθαρχικού οργάνου αποτελεί μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης και κατηγορεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις.

Σύγκρουση με αφορμή την ίδρυση πειθαρχικού οργάνου για δικαστές, το οποίο σύμφωνα με την Ε.Ε. υπονομεύει την ανεξαρτησία της πολωνικής Δικαιοσύνης.

Παρακολουθήσεις

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία ήρθαν στο φως για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η πολωνική κυβέρνηση εναντίον πολιτικών αντιπάλων και δικαστικών λειτουργών. Το ερευνητικό ινστιτούτο CitizenLab του Τορόντο ανακοίνωσε ότι ένας δικηγόρος που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και μία εισαγγελέας παρακολουθούνταν με τη βοήθεια του λογισμικού Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO. Οι τεράστιες δυνατότητες κατάχρησης του λογισμικού αυτού έχουν οδηγήσει σε κυρώσεις κατά της εταιρείας, ενώ οι αποκαλύψεις συνεχίζονται. «Αυτό βάζει την Πολωνία στην ίδια κατηγορία με τα απολυταρχικά καθεστώτα που κάνουν κατάχρηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων για να στοχεύσουν όχι τους εγκληματίες, αλλά τους πολιτικούς τους αντιπάλους», είπε ο Πολωνός πρώην υπουργός Αμυνας και στέλεχος της αντιπολιτευόμενης Πλατφόρμας Πολιτών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι. Η πολωνική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι οι υπηρεσίες της χρησιμοποιούν τέτοιου είδους μεθόδους για πολιτικούς λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT