Ένοχος για κρυφή σχέση με την Κίνα ο Τσαρλς Λίμπερ

Ένοχος για κρυφή σχέση με την Κίνα ο Τσαρλς Λίμπερ

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ απέκρυψε ότι μετείχε σε πρόγραμμα του Πεκίνου για προσέλκυση νέων επιστημόνων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ενοχο έκρινε δικαστήριο της Βοστώνης τον καθηγητή του Χάρβαρντ Τσαρλς Λίμπερ για απόκρυψη των σχέσεών του με κινεζικό πρόγραμμα προσέλκυσης νέων επιστημόνων, σε υπόθεση-σταθμό που ακολουθεί την πρόσφατη εκστρατεία της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της κινεζικής διείσδυσης σε ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Οι ένορκοι της δίκης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης έκριναν ένοχο τον Λίμπερ, διάσημο ερευνητή της νανοτεχνολογίας, για ψευδορκία, ψευδείς φορολογικές δηλώσεις και απόκρυψη κινεζικού τραπεζικού λογαριασμού. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Λίμπερ, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει το Νομπέλ Χημείας, συμφώνησε το 2011 να γίνει «στρατηγικός επιστήμονας» στο κινεζικό πολυτεχνείο της Γουχάν στην Κίνα. Ο δυσνόητος τίτλος αυτός σήμαινε ότι ο καθηγητής του Χάρβαρντ αναλάμβανε –με χρηματικό αντάλλαγμα– να στρατολογεί νέους επιστήμονες, στο πλαίσιο προγράμματος προσέλκυσης ταλέντων με ονομασία «Πρόγραμμα των Χιλίων Ταλέντων». Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι το Πεκίνο αξιοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να αντλεί στοιχεία για τη γενική κατεύθυνση της αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, αλλά και για την υποκλοπή επιστημονικών δεδομένων. Παρότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν αποτελεί αδίκημα, ο 62χρονος Λίμπερ κατηγορείται για ψευδορκία, αφού απέκρυψε από τις Αρχές τη συμμετοχή του σε αυτό.

Ο κατηγορούμενος, που πάσχει από καρκίνο, άκουσε ατάραχος την ετυμηγορία των ενόρκων, οι οποίοι συνεδρίασαν για λιγότερο από τρεις ώρες –χαρακτηριστικά λίγος χρόνος για ομοσπονδιακό κακουργιοδικείο– πριν ανακοινώσουν την απόφασή τους στη δίκη διάρκειας έξι ημερών.

Επικριτές της τακτικής αυτής υποστηρίζουν ότι τέτοιες διώξεις πλήττουν την επιστημονική έρευνα, στιγματίζουν Κινέζους ερευνητές αξιοποιώντας ρατσιστικά κριτήρια και τρομοκρατούν μέρος της επιστημονικής κοινότητας. Οι εισαγγελείς επιμένουν, ωστόσο, ότι ο Λίμπερ απέκρυψε σκόπιμα τον ρόλο του στο «Πρόγραμμα των Χιλίων Ταλέντων», για να μη διακινδυνεύσει τη χρηματοδότηση έρευνάς του με 15 εκατ. δολάρια από το υπουργείο Αμυνας και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT