Ολλανδία: Από την Τουρκία στην κυβέρνηση

Ολλανδία: Από την Τουρκία στην κυβέρνηση

Τουρκικής και κουρδικής καταγωγής γυναίκες στο oλλανδικό υπουργικό συμβούλιο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Μία γυναίκα κουρδικής και μία γυναίκα τουρκικής καταγωγής περιλαμβάνει το νέο υπουργικό συμβούλιο της Ολλανδίας, που προέκυψε ύστερα από διαπραγματεύσεις δέκα μηνών ανάμεσα στα ίδια τέσσερα κόμματα που συναπαρτίζουν την απερχόμενη κυβέρνηση. Επικεφαλής θα είναι και πάλι ο συντηρητικός Μαρκ Ρούτε, ο μακροβιότερος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ευρώπης μετά τον Ούγγρο Βίκτορ Ορμπαν. Τον Αύγουστο, ο Ρούτε θα γίνει και ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ολλανδίας, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ρουντ Λούμπερς.

Το εικοσαμελές υπουργικό σχήμα απαρτίζουν δέκα γυναίκες και δέκα άνδρες, ενώ συνολικά οι υπουργοί και υφυπουργοί είναι 28, εκ των οποίων οι 14 γυναίκες. Πρόκειται για βελτίωση ως προς την ισορροπία των φύλων σε σχέση με το απερχόμενο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο απαρτιζόταν από έξι γυναίκες και δέκα άνδρες υπουργούς. Στη νέα κυβέρνηση, η 44χρονη Ντιλάν Γεσιλγκέζ, κουρδικής καταγωγής, αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, το σημαντικότερο από τα υπουργεία που αναλογούν στο κόμμα VVD του Μαρκ Ρούτε. Η Γεσιλγκέζ γεννήθηκε στην Αγκυρα και έφυγε από την Τουρκία σε νεαρή ηλικία, μετά το πραξικόπημα, που υποχρέωσε τον αριστερό συνδικαλιστή πατέρα της να εγκαταλείψει μαζί με την οικογένειά του τη χώρα και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία. Η Γεσιλγκέζ είναι βουλευτής από το 2017, ενώ τον Μάιο του 2021 ανέλαβε υπηρεσιακή υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η νέα κυβέρνηση απηχεί τις νέες πολιτικές ισορροπίες που προέκυψαν από τις κάλπες του περασμένου Μαΐου, με την ενίσχυση του κεντρώου κόμματος D66 και τη συρρίκνωση του χριστιανοδημοκρατικού CDΑ. Ο επικεφαλής του CDA, Βόπκε Χούκστρα, υποχρεώνεται να εγκαταλείψει το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, το οποίο περνάει στην επικεφαλής του D66, Σίγκριντ Κάαχ. Ο Χούκστρα αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, αξίωμα που μέχρι πρόσφατα κατείχε η Κάαχ.

Η 44χρονη Ντιλάν Γεσιλγκέζ αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιο- σύνης και Ασφάλειας, ενώ η 49χρονη Γκουνάι Ουσλού το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης.

Από το D66 προέρχεται η δεύτερη υπουργός με ρίζες από την Τουρκία, η γεννημένη στην Ολλανδία Γκουνάι Ουσλού. Η 49χρονη Ουσλού αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης. Η Ουσλού είναι ιστορικός με ειδίκευση στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και έχει διατελέσει στέλεχος στον ταξιδιωτικό όμιλο Κορεντόν, που ανήκει στον αδελφό της.

Σε άλλη υπουργό του D66, την Αλεξάντρα φαν Χούφελεν, ανατίθεται η ευθύνη για την αποζημίωση των θυμάτων της κυβερνητικής απάτης με τα επιδόματα. Η υπόθεση είχε οδηγήσει στην κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης, μετά την αποκάλυψη ότι οι κρατικές υπηρεσίες ζητούσαν από φτωχές οικογένειες, συχνά οικογένειες μεταναστών, να επιστρέψουν αναδρομικά πολλές χιλιάδες ευρώ επιδομάτων με το πρόσχημα ότι δεν τα δικαιούνταν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT