ΗΠΑ: Φρένο σε μελλοντική απόπειρα να ανατρέψει τη συνταγματική τάξη

ΗΠΑ: Φρένο σε μελλοντική απόπειρα να ανατρέψει τη συνταγματική τάξη

Η μάχη μεταξύ αυτών που αναζητούν απρόσμενες αλήθειες και όσων δοξάζουν την εναλλακτική πραγματικότητα είναι το κεντρικό μήνυμα της επετείου της εισβολής στο Καπιτώλιο.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη μελαγχολία που προκαλούν η επέλαση της μετάλλαξης «Ομικρον» και η θλιβερή επέτειος της εισβολής στο Καπιτώλιο, μια ευχάριστη είδηση κίνησε το ενδιαφέρον μου: Η εκτόξευση ανήμερα τα Χριστούγεννα του διαστημικού τηλεσκοπίου «Τζέιμς Ουέμπ». Σύμφωνα με τη NASA, «χιλιάδες επιστήμονες και τεχνικοί από 306 πανεπιστήμια, εργαστήρια και εταιρείες σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη συνέβαλαν στην αποστολή». Το δώρο αυτό μας υπενθυμίζει ότι η συνεργασία και η επιμονή μπορούν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη «απρόσμενης αλήθειας» στο Διάστημα. Ο ενθουσιασμός μου μετριάζεται, όμως, όταν συνειδητοποιώ ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ και οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ επέλεξαν να γιορτάσουν την προπαγάνδα και να προωθήσουν «εναλλακτικά στοιχεία».

Η μάχη μεταξύ αυτών που αναζητούν απρόσμενες αλήθειες και όσων δοξάζουν την εναλλακτική πραγματικότητα είναι το κεντρικό μήνυμα της επετείου της εισβολής στο Καπιτώλιο. Πολλοί, κυρίως μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των ΗΠΑ, συνεχίζουν να υποτιμούν τον κίνδυνο που παρουσιάζει η διαπάλη αυτή για τη συνταγματική νομιμότητα. Αν η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών νομοθετών συνεχίσει να σκύβει το κεφάλι στην ψευδολογία και στα «εναλλακτικά στοιχεία», επιμένοντας ότι οι εκλογές του 2020 ήταν νόθες, τότε η Αμερική οδεύει σε αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «συμβάν πλανητικής εξαφάνισης». Δεν θα πρόκειται, όμως, για κομήτη που κατευθύνεται προς τη Γη, αλλά για σταδιακή αποσύνθεση της δημοκρατίας μας, που θα αποδειχθεί ανίκανη να εγγυηθεί μια ομαλή μετάβαση εξουσίας.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις οφείλουν να κλείσουν την κάνουλα της χρηματοδότησης του κόμματος, εφόσον η επιρροή του τέως προέδρου των ΗΠΑ διατηρηθεί.

Παρά την ηρωική στάση των Ρεπουμπλικανών βουλευτών Λιζ Τσέινι και Ανταμ Κίνζιγκερ, που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην επιτροπή έρευνας για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, η ηγεσία του κόμματος παραμένει υποταγμένη στις διαταγές του Τραμπ.

Εκτιμώ ότι η τελευταία και καλύτερη ευκαιρία μας αφορά τη στάση της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας και ειδικά του συλλόγου Business Roundtable, υπό την προεδρία της CEO της General Motors, Μέρι Μπάρα, αλλά και της ένωσης Business Council υπό την ηγεσία του CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα. Οι δύο αυτές οργανώσεις εκπροσωπούν τις 200 ισχυρότερες εταιρείες των ΗΠΑ, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια εργαζομένους. Παρότι απομακρυσμένες από την πολιτική, οι ενώσεις αυτές διακρίνονται για την κεντροδεξιά τους ιδεολογική στάση, με σεβασμό και πίστη στο κράτος δικαίου, στην ελεύθερη αγορά, την πολιτική αξία της πλειοψηφίας και την ιερότητα των συνταγματικών κανόνων. Πρόκειται για τη μοναδική ομάδα ανθρώπων η οποία διατηρεί ακόμη κάποια επιρροή πάνω στον Τραμπ και στους πολιτικούς που τον ακολουθούν. Η ομάδα αυτή οφείλει να πείσει τα μέλη της να διακόψουν τη χρηματοδότηση κάθε υποψηφίου σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, ο οποίος ψήφισε υπέρ της συνταγματικής διάλυσης, όπως η εισβολή στο Καπιτώλιο.

Κάποιος ίσως αναρωτηθεί γιατί οι επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων θα ήθελαν να εμπλακούν στην πολιτική, διακινδυνεύοντας να δυσαρεστήσουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Θα το θέσω ωμά: Ενας εμφύλιος πόλεμος δεν είναι καλός για τις δουλειές, όπως γνωρίζουν όσοι –όπως εγώ– έζησαν στον Λίβανο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες δεν πρέπει να τυφλωθούν από την κερδοφορία του 2021, καθώς κάθε συνταγματική παραβίαση και κάθε πλήγμα στους θεσμούς της δημοκρατίας θα πλήξει την επιχειρηματικότητα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT