Επιχείρηση σωτηρίας του Αντριου

Προσπάθεια να απορριφθεί η αγωγή της Βιρτζίνια Τζιούφρε, θύματος σεξουαλικής κακοποίησης του πρίγκιπα Αντριου, πραγματοποιούσαν χθες οι δικηγόροι του μικρότερου γιου της βασίλισσας Ελισάβετ.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Προσπάθεια να απορριφθεί η αγωγή της Βιρτζίνια Τζιούφρε, θύματος σεξουαλικής κακοποίησης του πρίγκιπα Αντριου, πραγματοποιούσαν χθες οι δικηγόροι του μικρότερου γιου της βασίλισσας Ελισάβετ. Σε συνεδρίαση που έγινε μέσω βίντεο μία ημέρα μετά την κοινοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού του 2009 μεταξύ της Τζιούφρε και του εκλιπόντος χρηματιστή και βιαστή Τζέφρεϊ Επσταϊν, ο Αντριου, ο οποίος δεν μνημονεύεται στον συμβιβασμό, υποστήριξε ότι εδάφιο του νομικού εγγράφου αποκλείει την Τζιούφρε από την κατάθεση αγωγής εναντίον του. Πάντως, η βρετανική κοινή γνώμη εμφανίζεται αηδιασμένη από την προσπάθεια του πρίγκιπα να κρυφτεί πίσω από τον νεκρό διακινητή ανήλικων κοριτσιών για να γλιτώσει την τιμωρία, και τα ταμπλόιντ του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρονται με έκδηλη ειρωνεία στη δειλία του να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.

Η Τζιούφρε υποστηρίζει ότι ο Επσταϊν και η σύντροφός του, Γκισλέιν Μάξγουελ, την εξώθησαν να έχει σεξουαλικές σχέσεις με τον Αντριου ενώ αυτή ήταν 17 ετών. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τον Επσταϊν προσέφερε στην Τζιούφρε το ποσόν των 500.000 δολαρίων. Ο δικαστής ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει σύντομα την απόφασή του. Στις 31 Δεκεμβρίου είχε απορρίψει ένα άλλο αίτημα του πρίγκιπα, που ζητούσε να θεωρηθεί άκυρη η αγωγή επειδή η ενάγουσα κατοικεί μόνιμα στην Αυστραλία και κατά συνέπεια δεν μπορεί να προσφύγει στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα. Εάν απορριφθούν όλες οι προσφυγές του Αντριου, μια δίκη θα μπορούσε να διεξαχθεί «μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2022», είχε δηλώσει το φθινόπωρο ο δικαστής Κάπλαν.

Η Μάξγουελ κρίθηκε ένοχη στις 29 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη για σωματεμπορία ανηλίκων προς όφελος του χρηματιστή φίλου της. Η Τζιούφρε, που δεν ήταν αντίδικος στη δίκη της Μάξγουελ, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου και εξέφρασε την ελπίδα πως και άλλοι «θα δώσουν λογαριασμό».

Απόλυτη άρνηση

Προσπάθειες των συνηγόρων του γιου της Ελισάβετ να απορριφθεί η αγωγή της Τζιούφρε εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση.

Αίσθηση έχει προκαλέσει, εν τω μεταξύ, η περιγραφή της δημοσιογράφου του BBC Εμιλι Μάτλις για συνέντευξη που της παραχώρησε το 2019 ο πρίγκιπας Αντριου. Η ανκοργούμαν του βρετανικού δικτύου περιέγραψε πώς ο Αντριου αρνήθηκε έντονα κάθε κατηγορία, επιμένοντας ότι ουδέποτε εξασφάλισε ανήλικα κορίτσια μέσω του Επσταϊν.

«Οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις με άφησαν άφωνη, αλλά ήμουν προετοιμασμένη για τη στάση του. Οταν άκουσα πάλι τη συνέντευξη εντυπωσιάσθηκα από την αδυναμία του να μιλήσει ανοικτά. Απέρριψε μάλιστα ισχυρισμό της Τζιούφρε, η οποία διηγήθηκε ότι είχε παρευρεθεί σε γιορτή με τον Αντριου σε πολυσύχναστο κλαμπ. Ο πρίγκιπας ίδρωνε συνέχεια, σύμφωνα με την Τζιούφρε. Ο ίδιος, όμως, μου είπε ότι εξαιτίας μεγάλων δόσεων αδρεναλίνης που παρήγαγε κατά τη διάρκεια του πολέμου στα Φόκλαντ, του ήταν αδύνατο να ιδρώσει», λέει η Μάτλις. Μάλιστα, οι δικηγόροι του επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν και αυτό το στοιχείο για να απαξιώσουν τη μαρτυρία της Τζιούφρε.

Το σκάνδαλο που προέκυψε από τις καταγγελίες της Τζιούφρε για τον πρίγκιπα έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα δημόσιας εικόνας για τα ανάκτορα, με τις υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων του Μπάκιγχαμ να επιδιώκουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις του σκανδάλου για τη βασιλική οικογένεια. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι προσεκτικά επιλεγμένες διαρροές σχετικά με τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του Αντριου. Σε δημοσίευμα της Δευτέρας, βρετανική σκανδαλοθηρική εφημερίδα αποκάλυπτε ότι ο ανιψιός του Αντριου, πρίγκιπας Χάρι, εξέφραζε συχνά τη δυσαρέσκειά του για τον σκαιό τρόπο με τον οποίο ο Αντριου μιλούσε στους εργαζομένους στις κουζίνες των ανακτόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT