Η συμμαχία ΗΠΑ – Ιαπωνίας εξοργίζει την Κίνα

Η συμμαχία ΗΠΑ – Ιαπωνίας εξοργίζει την Κίνα

Εντονη αντίδραση στο κοινό ανακοινωθέν ότι το Πεκίνο «επιχειρεί να υπονομεύσει την ισχύουσα τάξη πραγμάτων, που βασίζεται σε κανόνες»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKΙO. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία εξέφρασαν χθες έντονες ανησυχίες για την ενίσχυση της Κίνας και δεσμεύθηκαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στο στρατιωτικό πεδίο. Οι κοινές δηλώσεις μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών προξένησαν οξεία αντίδραση του Πεκίνου.

Το κοινό ανακοινωθέν εξέφρασε την ανησυχία ότι η Κίνα «επιχειρεί να υπονομεύσει την ισχύουσα τάξη πραγμάτων, που βασίζεται σε κανόνες». «Οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε να αποτρέψουν και –αν είναι απαραίτητο– να απαντήσουν στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή», αναφέρει. Εν τω μεταξύ, σε χωριστή τηλεδιάσκεψη, η Ιαπωνία και η Αυστραλία υπέγραψαν σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας. Ολα αυτά πυροδότησαν την οργή του Πεκίνου. «Είμαστε ριζικά αντίθετοι στη χονδροειδή ανάμειξη των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας στα εσωτερικά της Κίνας και στην κατασκευή ψευδών πληροφοριών για να ζημιωθεί η Κίνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Πριν από τις συνομιλίες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, είπε ότι η Ουάσιγκτον και το Τόκιο εργάζονται για μια νέα αμυντική συμφωνία για να αντιμετωπίσουν αναδυόμενες απειλές, όπως τα υπερηχητικά όπλα και οι διαστημικοί εξοπλισμοί. Η Ιαπωνία έχει απαρνηθεί τον πόλεμο ως μέσο άσκησης πολιτικής, αλλά τον Οκτώβριο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα υποσχέθηκε να αναθεωρήσει την πολιτική ασφαλείας, ώστε να εξετάσει «όλες τις εναλλακτικές, περιλαμβανομένης της απόκτησης της δυνατότητας για πλήγμα κατά του εχθρού». Φέτος οι αμυντικές δαπάνες της Ιαπωνίας θα αυξηθούν για δέκατη συνεχή χρονιά.  Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ιαπωνία πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, «περιλαμβανομένης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την ενίσχυση των συνολικών δυνατοτήτων αντιπυραυλικής άμυνας».

Από το κοινό ανακοινωθέν, ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντάνιελ Ράσελ, ξεχώρισε «την έκφραση της κοινής αποφασιστικότητας για απάντηση, αν χρειαστεί, στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες». «Πρόκειται για ισχυρή έκφραση συμμαχικής αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας», είπε ο Ράσελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT