Μπόρις Τζόνσον: Η ανακαίνιση ανάβει νέες φωτιές

Μπόρις Τζόνσον: Η ανακαίνιση ανάβει νέες φωτιές

Για δεύτερη φορά απάλλαξε χθες ειδική επιτροπή έρευνας τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον από κατηγορίες παραβίασης των κανόνων του υπουργικού συμβουλίου στην υπόθεση ανακαίνισης των πρωθυπουργικών διαμερισμάτων της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Για δεύτερη φορά απάλλαξε χθες ειδική επιτροπή έρευνας τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον από κατηγορίες παραβίασης των κανόνων του υπουργικού συμβουλίου στην υπόθεση ανακαίνισης των πρωθυπουργικών διαμερισμάτων της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ. Παρά τη θετική γνωμοδότηση, όμως, ο σύμβουλος ηθικών ζητημάτων επέκρινε τον Τζόνσον, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Ο Τζόνσον αντιμετωπίζει νέα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση, μετά τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων στο WhatsApp με τον χρηματοδότη των Συντηρητικών, λόρδο Μπράουνλο, στα οποία εμφανίζεται να ζητεί έγκριση ώστε η διακοσμήτριά του, Λούλου Λιτλ, να προχωρήσει με την ανακαίνιση τον Νοέμβριο του 2020.  Στο υστερόγραφο εμφανίζεται να λέει «θα επανέλθω στο σχέδιο για τη μεγάλη έκθεση» και ο λόρδος Μπράουνλο απαντά: «Φυσικά, βάλε τη Λούλου να μου τηλεφωνήσει και θα το διευθετήσουμε αμέσως. Σε ευχαριστώ που σκέφτηκες το θέμα της έκθεσης 2.0». Η πρώτη μεγάλη έκθεση είχε πραγματοποιηθεί στο Χάιντ Παρκ το 1851.

Τον Φεβρουάριο του 2021, δημοσιεύματα στον Τύπο αποκάλυπταν ότι χρηματοδότης του Συντηρητικού κόμματος είχε αναλάβει τη δαπάνη ανακαίνισης των πρωθυπουργικών διαμερισμάτων στον αριθμό 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, δίπλα στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της διάσημης οδού. Παρότι ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνη 30.000 στερλινών τον χρόνο για τη συντήρηση των οικημάτων της Ντάουνινγκ Στριτ, το κόστος της ανακαίνισης υπερέβη τις 200.000 στερλίνες. Στα διαμερίσματα του πρωθυπουργού διαμένουν, πλην του Τζόνσον, η σύζυγός του Κάρι και τα παιδιά τους.

Σε επιστολή του, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, ο επικεφαλής της επιτροπής, λόρδος Γκάιντ, υπογραμμίζει τον παράτυπο χαρακτήρα της χρηματοδότησης των πρωθυπουργικών διαμερισμάτων, θεωρώντας ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός δεν παραβίασε τον κώδικα συμπεριφοράς του υπουργικού συμβουλίου. Η παραβίαση του κώδικα θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και την παραίτηση του πρωθυπουργού. Η υπόθεση δεν έχει λήξει όμως, καθώς έρευνα για την «αμαρτωλή» ανακαίνιση αναμένεται να εγκαινιάσει η επιτροπή κανόνων της Βουλής, η οποία μπορεί να αναστείλει τη βουλευτική ιδιότητα κάθε παραβάτη, ακόμη και του πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT