Η λογική και το θυμικό των ψηφοφόρων

Δεν υψώνεται ποτέ τυχαία μια σημαία, πάντα σημαίνει κάτι, οριοθετεί την επικράτεια, σημαίνει το τέλος ή την αρχή ενός πολέμου, απελευθερώνει, υπενθυμίζει, επιβάλλει, ενώνει και κάποιες φορές διχάζει.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υψώνεται ποτέ τυχαία μια σημαία, πάντα σημαίνει κάτι, οριοθετεί την επικράτεια, σημαίνει το τέλος ή την αρχή ενός πολέμου, απελευθερώνει, υπενθυμίζει, επιβάλλει, ενώνει και κάποιες φορές διχάζει… Στη Γαλλία ο νέος χρόνος ξεκίνησε με διχασμό, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης να υψώσει τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο μεγαλόπνοο μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου εκνεύρισε τους πολιτικούς αρχηγούς της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Εμανουέλ Μακρόν για προδοσία απέναντι στα εθνικά σύμβολα της χώρας διότι η γαλλική σημαία ήταν απούσα από το μνημείο του Ναπολέοντα. Πολιτική σκοπιμότητα ή σύγκρουση ιδεολογιών; Η σημαία πάντως αφαιρέθηκε, επισήμως γιατί δεν ήταν προγραμματισμένο να μείνει περισσότερο και ανεπισήμως γιατί ο Γάλλος πρόεδρος δεν χρειάζεται τέτοιου είδους εντάσεις έξι μήνες πριν από τις εκλογές. «Η γαλλική σημαία δεν αντικαταστάθηκε. Η προεκλογική εκστρατεία δεν δίνει το ελεύθερο για ανούσια ψέματα και αντιπαραθέσεις», αποσαφήνισε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. Σε αυτό το εύφλεκτο πολιτικό κλίμα η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον Εμανουέλ Μακρόν να θέλει να ενσαρκώσει την ηγεσία της Ευρώπης (μετά την αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ) γύρω από τρεις άξονες, «την αναβίωση (επανεκκίνηση), την εξουσία (δύναμη) και το ανήκειν», αλλά και να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία. Ο Μακρόν θέλει μια Γαλλία ισχυρή μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι ακραίοι επικριτές του υποστηρίζουν την ιδέα ενός έθνους ισχυρού και ας είναι αποδεσμευμένο από τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Ευρώπη. Φλέγοντα θέματα όπως τα σύνορα της Ε.Ε., το μεταναστευτικό, ο ευρωπαϊκός στρατός, η ενέργεια αλλά και η κρίση της πανδημίας που διχάζει τις κοινωνίες είναι επί τάπητος σε μια περίοδο που η λογική έρχεται συχνά σε αντιπαράθεση με το θυμικό των ψηφοφόρων. Ο Γάλλος πρόεδρος καλείται να αποκλιμακώσει τα τεταμένα και να αποδείξει ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες η Ευρώπη παραμένει ο μοναδικός πόλος σταθερότητας σε έναν όλο και πιο αβέβαιο, απρόβλεπτο και ασταθή κόσμο.

Ο Μακρόν καλείται να αποδείξει ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες η Ευρώπη παραμένει ο μοναδικός πόλος σταθερότητας σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο.

* ​Ο​​​​ κ. Νίκος Αλιάγας είναι Ελληνογάλλος δημοσιογράφος και παρουσιαστής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT