Συμφωνία για απασχόληση Τουρκοκυπρίων

Συμφωνία για απασχόληση Τουρκοκυπρίων

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2021, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) ανακοίνωσε συμφωνία με την αντίστοιχη τουκροκυπριακή συντεχνία Turk-Sen για την απασχόληση Τουρκοκυπρίων σε διάφορους τομείς, κυρίως όμως στον επισιτισμό και στην τουριστική βιομηχανία, κλάδους με έλλειψη εντόπιου ανθρώπινου δυναμικού

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στις 15 Δεκεμβρίου του 2021, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) ανακοίνωσε συμφωνία με την αντίστοιχη τουκροκυπριακή συντεχνία Turk-Sen για την απασχόληση Τουρκοκυπρίων σε διάφορους τομείς, κυρίως όμως στον επισιτισμό και στην τουριστική βιομηχανία, κλάδους με έλλειψη εντόπιου ανθρώπινου δυναμικού. Η συμφωνία θα ενεργοποιηθεί πολύ σύντομα, μιας και ήδη 150 άτομα έχουν περάσει από τη διαδικασία συνέντευξης για άμεση απασχόληση στις ελεύθερες περιοχές, και τις επόμενες ημέρες δρομολογούνται και άλλες συνεντεύξεις, με περίπου 540 άτομα να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σύμφωνα δε και με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Yeni Duzen, 130 πρόσωπα πρόκειται να αρχίσουν εργασία άμεσα. Οι θέσεις αυτές μπορούν να πληρωθούν από Τουρκοκυπρίους οι οποίοι είναι κάτοχοι ταυτότητας ή διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η απασχόλησή τους θα γίνει βάσει των συλλογικών συμβάσεων που ισχύουν στον κάθε τομέα όπου θα εργαστούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΣΕΚ, περισσότερα από 450 άτομα είχαν εκφράσει ενδιαφέρον μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022, με τα τελευταία στοιχεία της Turk-Sen να ανεβάζουν τον αριθμό στα 540 άτομα.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, ανέφερε στην «Κ» πως το ζήτημα προέκυψε στη βάση των καταγεγραμμένων αναγκών της αγοράς εργασίας, «θελήσαμε να δούμε πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες αυτές από ντόπιο εργατικό δυναμικό, αξιοποιώντας και κοινοτικούς – δόθηκε έμφαση σε Ελλαδίτες, ιδιαίτερα στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία, αλλά και από Τουρκοκυπρίους». Οσον αφορά τη συμφωνία με την Turk-Sen, ο κ. Μάτσας είπε πως αυτή είναι εγγεγραμμένη στον έφορο συντεχνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεργάζονται ήδη από το 1974 ως μέλη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) και στη Διεθνή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ITUC).

Από την πλευρά του, ο κ. Cevdet Akgür, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Εκπαίδευσης της Turk-Sen, δήλωσε στην «Κ» πως «με αυτές τις πρωτοβουλίες των δύο συντεχνιών κάνουμε τα πρώτα βήματα για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο». Ο κ. Akgür ευχαρίστησε μάλιστα και τον γενικό γραμματέα της ΣΕΚ, Ανδρέα Μάτσα, γι’ αυτή την όμορφη δράση αλληλεγγύης. Ο κ. Μάτσας συμπλήρωσε για την εν λόγω συμφωνία ότι αυτή αναδεικνύει και σε διεθνές αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το Κυπριακό.

Σχετικά με την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στα Κατεχόμενα, ο κ. Akgür σημείωσε στην «Κ» πως η COVID επηρέασε καταλυτικά και τους Τουρκοκυπρίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT