Υψηλό 26ετίας για τον πληθωρισμό στις χώρες του ΟΟΣΑ

Υψηλό 26ετίας για τον πληθωρισμό στις χώρες του ΟΟΣΑ

Σε υψηλό 26ετίας εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός τον περασμένο Νοέμβριο στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός στις (συνολικά 38) χώρες του ΟΟΣΑ εκτοξεύθηκε σε υψηλό 26ετίας τον περασμένο Νοέμβριο, αγγίζοντας το 5,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για το δωδεκάμηνο μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021.

Το εν λόγω 5,8% του περασμένου Νοεμβρίου – από 5,2% τον περασμένο Οκτώβριο και 1,2% τον Νοέμβριο του 2020 – είναι ό,τι υψηλότερο έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 1996 και έπειτα.

Οι πληθωριστικές πιέσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στις ΗΠΑ (πληθωρισμός 6,2% τον Οκτώβριο year on year και 6,8% τον Νοέμβριο: το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1982 και έπειτα).

Ανάλογη ήταν η τάση ωστόσο και στην ευρωζώνη με τα 5%, 4,9% και 4,1% των μηνών Δεκεμβρίου, Νοεμβρίου και Οκτωβρίου αντίστοιχα, να αντιστρέφουν εκείνο το αρνητικό -0,3% των τελών του 2020.

Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας αλλά και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες βρίσκονται – κατά κύριο λόγο – πίσω από την αύξηση των τιμών.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι τιμές της ενέργειας παρουσιάζονται να αυξήθηκαν κατά 27,7% το δωδεκάμηνο έως τον Νοέμβριο του 2021 και οι τιμές των τροφίμων κατά 5,5%.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT